Alonso: A Honda hibázott, hogy mindig újrakezdte

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QC - JUNE 09: Fernando Alonso of Spain and McLaren Honda climbs out of his car after stopping on track during practice for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 9, 2017 in Montreal, Canada. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A folyamatos újratervezés miatt maradt le a Honda, véli Fernando Alonso, aki keresetlen kritikái ellenére is büszke arra, hogy részt vett a projektben.

Csodának kellene történnie az idei szezon hátralévő versenyeinek, hogy a McLaren Honda együttműködés előző három éve ne hatalmas fiaskóként vonuljon be az F1 történetébe. A két gyártó nagy reményekkel próbálta feléleszteni az 1980-as évek végi legendás korszakot, de a Honda képtelen volt megbízható és versenyképes teljesítményű erőforrással előállni.

A gondok már a legelső teszten felbukkantak 2014-ben, majd 2015 elején látszott, hogy baj lesz, tavaly kissé javult a helyzet, de az idei szezonra bevallottan új erőforrást terveztek, és ismét a mezőny végéről kellett elkezdeniük a fejlesztést. Fernando Alonso úgy véli, a Honda itt rontotta el az F1-es szereplését.

Jellemző kép a legutóbbi újratervezés után Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

„Úgy gondolom, a legnagyobb problémákkal a téli teszteken szembesültünk az előző három év során, mert a következő szezonokat mindig a nulláról kezdtük – nyilatkozta Alonso Japánban. – Mindig rengeteg dolgot kellett helyre tenni. Ausztráliába is tesztelni mentünk, aztán Kínába, majd Bahreinbe is, mire összeállt egy csomag, egy erőforrás, amiről többé-kevésbé tudtuk, hogyan működik.”

„Minden egyes szezon során változtatnunk kellett a motor filozófiáján, a turbina elhelyezésén, és egyéb dolgokon, ami túlságosan lelassította a fejlesztéseket” – összegzett Alonso, aki többször is nyilvánosan szidta a Hondát, például két éve Japánban is, de azt mondja, így is „büszke” arra, hogy részt vehet a projektben és egy japán gyártóval dolgozhatott.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Alonso még mindig a középmezőnyben senyved

„Minden csapat hullámzik – ismerte el. – Azért jó japán mentalitású emberekkel dolgozni, mert soha nem adják fel, még most is mindig dolgoznak. Amikor kiestünk a Q1-ben, a mérnökök akkor is 20 órát töltöttek a számítógép előtt, hogy javuljunk. Nem sokat léptünk előre, de ez nem azért volt, mert nem fordítottunk elég időt a munkára.”

Alonso kijelentette, szomorúak azért, mert nem érték el az elvárt eredményeket.

„A gondterhes téli tesztek óta a csapat által elvégzett munkára viszont még mindig büszkék vagyunk. Próbáltunk ezeken úrrá lenni, olyan rövid idő alatt, amennyire csak lehetséges. Én mindig is büszke leszek erre a projektre, még akkor is, ha az eredmények az ellenkezőjét mutatják. Rossz időzítésként emlékezem majd erre, bosszantó időzítésre, mert az volt, és most is az.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!