Vágólapra másolva!
A csapatfőnök szerint nem altattak pénteken, egyelőre tényleg csak a Ferrari és a Red Bull mögött kullognak. Hamilton és Bottas is megjárta a kavicságyat.

Viszontagságosan alakult a pénteki nap a Mercedes számára a Malajziai Nagydíj szabadedzésein. Az még senkinek sem tűnt fel, hogy az esős délelőtti tréningen az Ezüstnyilak lemaradtak a Red Bull mögött, hiszen az eredmények nem voltak reprezentatívak, délután viszont már száraz pályán is nagyon kikaptak a Ferrariktól, ráadásul mindkét Mercedes-pilóta ki is csúszott.

A látványos vezetői hibák nem jellemzők Lewis Hamiltonra és Valtteri Bottasra, ezért elsősorban az autó beállításai terén kell keresni a megoldást. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója kijelentette, F1-es pályafutása egyik legrosszabb napján vannak túl, bármilyen gumit is használtak, küszködtek a pályán, és szó sincs arról, hogy altatnák a mezőnyt.

Hamilton és Bottas sem volt gyors pénteken - galéria! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

„A köridő valós, a stopper mindig igazat mond, és megmutatja, hogy nem vagyunk elég gyorsak – ismerte el. – Pillanatnyilag az autó kiegyensúlyozatlan, és össze-vissza csúszkál az eleje és a hátulja is, túlmelegítjük a gumikat, aztán utána már nem működik semmi sem. Valami gonosz szellem szállta meg az autót” – mondta a Sky Sportsnak.

Wolff szerint a malajziai tapasztalataiknak semmi köze ahhoz, hogy két héttel ezelőtt, Szingapúrban sem voltak gyorsak az edzéseken.

„Malajziát kissé Silverstone-hoz lehet hasonlítani, és ott nagyon jók voltunk – mutatott rá. – A tempós kanyarokban nagyon jól állunk, de a nagy sebességű részeken itt nem megy nekünk. Valami alapvetően rossz az autóval, és ki kell találnunk, hogy mi az. Ez nagyon összetett, egy apró részlet is nyugtalanná teheti a kocsit” – magyarázta.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Hamilton délután csak a 6. lett, még Fernando Alonso is gyorsabbnak bizonyult nála. Nem tagadta, hogy egész nap küszködött az autójával, ezért azt mondta, meg kell keresniük, hogy mi a baj a balansszal. „Reménykedünk, hogy az éjszaka során képesek leszünk megtalálni az irányt, és holnapra összeszedjük magunkat.”

Bottas ezúttal is lassabbnak bizonyult Hamiltonnál, de szerinte az autója nem teljesen rossz.

„Az biztos, hogy hiányzik némi teljesítmény, a Ferrari és a Red Bull is nagyon erősnek tűnik – nyilatkozta. – Ha holnap az első sorba akarunk kerülni, van még teendőnk bőven. Az autó balansza önmagában nem olyan rossz, csak általában gyenge a tapadás. Este arra kell összpontosítanunk, hogy egy körön mindent kihozzunk a gumikból.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!