Társoldalunk:

Átment focizni a barátjához, F1-es pilóták lettek

2017.09.28. 14:36

A hétvégén már háromra nő a francia pilóták száma az F1-ben az újonc Pierre Gasly révén. Esteban Ocon elárulta, az ő édesapja fertőzte meg a Red Bull tehetségét a versenyzéssel.

Parkolópályára tette a Red Bull a hétvégére Danyiil Kvjatot, és a következő két versenyre Pierre Gasly-t ültették be a Toro Rossóba, mielőtt visszatérne a Super Formula bajnokságba, ahol még esélyes a bajnoki cím megszerzésére. Gasly már régóta a Forma-1 előszobáiban toporog, de eddig nem jutott neki hely, Carlos Sainz ülését viszont jövőre szinte biztosan átveheti.

Bár Gasly újonc, az F1-es paddock már jól ismeri őt, különösen honfitársa, Esteban Ocon, akivel gyerekkoruk óta együtt versenyeztek. „Úgy 7-8 évesek lehettünk, a szüleink barátok voltak – mondta Ocon. – Egy napon éppen gokartoztam, (Gasly) pedig átjött focizni. Édesapám megkérdezte tőle, hogy nem akarja-e kipróbálni a gokartomat. Utána felhagyott a focizással!”

Gasly és Sainz csapattársak lesznek, de előtte Sainz helyére ismét Sean Gelael ülhetForrás: DPPI/Florent Gooden

Gasly tavaly megnyerte a GP2-es bajnokságot, de sok hibát vétett, ezért a Red Bullt nem győzte meg a teljesítményével, így továbbra is bizalmat szavaztak Kvjatnak, akit most pont Gasly miatt ültettek a kispadra. A francia pilóta azt mondta, őt hétfőn, SMS-ben tájékoztatták arról, hogy versenyezhet Szepangban, és „még nem volt lehetősége” beszélni Kvjattal.

Sajnos ez a sport így működik

– utalt arra, hogy Kvjatot félre kellett állítani. – Ő is ilyen helyzetben volt, amikor megérkezett az F1-be, várta a lehetőséget, aztán átvette valaki más helyét. Persze sajnálom őt, nagyon jó és tehetséges pilóta, sajnálatos, hogy el kell foglalnom az ülését. Biztos vagyok abban, hogy valamikor viszontlátjuk őt a rajtrácson, talán” – tette hozzá.

Az üléspróba már megvoltForrás: DPPI/Florent Gooden

Kvjatnak elég sok büntetőpont volt már a számláján olyan balesetek miatt, amiket ő okozott, egyebek mellett Sebastian Vettelt, Fernando Alonsót és csapattársát, Carlos Sainz-ot is felbőszítette. A Renault-hoz távozó pilóta azt mondta, „a szezon közepén az ember annyira összpontosít a vezetésre, hogy nem foglalkozik azzal, mi történik a garázs másik oldalán”, vagyis utalt arra, hogy

Kvjat egyáltalán nem hiányzik neki, de Gasly szerinte mindent megtett annak érdekében, hogy eljusson az F1-be.

A francia pilóta azt viszont egyelőre nem tudja, hogy meddig maradhat a sportban: „Pillanatnyilag nem tudom, hány versenyt futhatok az F1-ben, semmi sincs megerősítve – ismerte el. – A csapat azt mondta nekem, hogy összpontosítsak a hétvégére, és próbáljak a legjobban szerepelni. Az F1 teljesen új nekem, ez lesz az első nagydíjam, nincs igazi célom.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!