Társoldalunk:
Hírlevél

Nemcsak csapatot, taktikát is vált a Honda

2017.09.27. 14:37

Új nézőpontra váltanak az idei motorfejlesztési stratégiában: a folyamatos frissítéseket mellőzik, és inkább kevesebb, de nagyobb újítási csomagot adnak a McLarennek, hogy a jobb eredmények érdekében minimalizálják a büntetéseket.

Eldőlt, hogy a Honda jövőre a McLaren helyett a Toro Rossónak fog motort szállítani. Ez szemléletváltást is hoz a japán gyártónál, amely szeretné eredményesen lezárni a hároméves kapcsolatát a wokingiakkal, ezért úgy döntöttek, változtatnak a fejlesztési stratégiájukon: sok kicsi helyett egy nagy fejlesztéssel próbálják befejezni a szezont.

"Minimalizálni szeretnénk a motorfrissítések mennyiségét a szezon végéig, mert a lehető legjobb eredményeket akarjuk kihozni ebből az évből.

Eddig a teljesítmény javítását helyeztük előtérbe, mert bármilyen fejlesztéssel állunk elő, azt jövőre is használhatjuk, ezért nem kellett hezitálnunk" - nyilatkozta Haszegava Juszuke, az F1-es program vezetője. Az új taktikát azért választották, hogy a versenyzőik minél kevesebb futamon kapjanak rajtbüntetést.

 

A Honda még megpróbálja meghúzni a szezon végétForrás: DPPI/Frederic Le Floc H

"Jövőre nem dolgozunk együtt Stoffel (Vandoorne-nal) és Fernando (Alonsóval), ami azt jelenti, hogy az idei eredményekre koncentrálunk a McLarennel. Szeretnék minél több pontot szerezni a csapattal - magyarázta. - Persze amennyiben lenne egy hatalmas fejlesztésünk, nem halogatnánk a bevetését, habozás nélkül bevállalnánk a büntetést."

A Honda a nyár óta szinte minden versenyre készített kisebb-nagyobb újításokat, amelyek ugyan előrelépést hoztak, de nem akkorát, hogy meggyőzzék a McLarent a közös munka folytatásáról.

A csapat a Hungaroringen elmozdult a konstruktőri tabella utolsó helyéről a Saubert megelőzve, de a 8. helyezetthez képest azóta nőtt a hátránya.

"A szezonból hat verseny maradt, ezért talán egy új motort vetünk be a tervek szerint. Ez Malajziában, Szuzukában vagy az Egyesült Államokban történhet meg. Szuzukában érthető módon megpróbáljuk elkerülni a büntetést, de az USA jó helyszín lehet (az új egység bevetésére), a tavalyi eredmények alapján" - mondta Haszegava, utalva arra, hogy Japánban hazai pályán versenyeznek, Austinban pedig az egyik legjobb futamukat zárták az előző szezonban.

A McLaren jövőre a Renault-tól kap motort. Ettől Eric Boullier azt várja, hogy legalább egy futamot megnyernek, és a három legjobb közé kerülnek a konstruktőri rangsorban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!