Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedesnél megőszülnek Hamiltontól, de nem zárják kalitkába

2017.09.26. 15:42

A versenyzőjük gyakran szereti az önkifejezés megosztó formáit választani, amit nem minden csapat tolerálna, az ő főnökei azonban szerencsére elnézőek, mert tudják, hogy jobban járnak, ha nem korlátozzák.

Lewis Hamilton részben pont azért hagyta ott első csapatát, a McLarent, mert mindenáron bele akarták kényszeríteni a saját marketingsémájukba, amit egy idő után egyre nehezebben viselt. A negyedik Forma-1-es vb-címéért harcoló brit versenyzőről közismert, hogy excentrikus személyiség, gyakran választja az önkifejezés megosztó formáit, és akkor sem feltétlenül leplezi a véleményét, ha az történetesen politikailag inkorrekt.

Hamilton nem szereti, ha korlátozni próbáljákForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ez a tulajdonsága nemegyszer keverte bajba az elmúlt tíz évben. A 2011-es Monacói Nagydíj után például azzal viccelődött, hogy a sportfelügyelők azért büntették meg, mert fekete (hiába tette hozzá, hogy „legalábbis Ali G ezt mondaná", utóbb bocsánatot kellett kérnie), legutóbb pedig akkor haragította magára a sajtót, amikor a mezőnyből egyedüliként nem ment el az F1 londoni parádéjára.

A Mercedes menedzsmentje azonban kezdettől fogva tartotta magát ahhoz, hogy hagyják kibontakozni Hamilton személyiségét, és emellett kitartanak az együttműködésük ötödik szezonjában is.

Ha egy utcai Ferrarit támad kedve vezetni, akkor egy utcai Ferrarit vezet

– hozott fel Toto Wolff a Speed Weeknek nyilatkozva egy olyan példát, amely más gyári csapatoknál simán kicsapná a biztosítékot. – Nem zárhatjuk be őt egy kalitkába. Néha megőszülünk miatta, de a nehéz napokon rá van szükségünk az autóban."

Hamilton nyilvános kilengéseivel – extravagáns öltözködésével, tetoválásaival, saját tervezésű baseballsapkáival, veszélyes hobbijaival – a Mercedes marketingfőnöke, Jens Thiemer is toleráns. „Elvégre nem akarjuk, hogy a márkánk nagykövetei marionettfigurák vagy robotok legyenek – jelentette ki. – Vannak, akiknek nehezebb kezelni a személyiségét, szerintem mégsem helyes túl sok szabályt rájuk erőltetni."

A versenyzőknek érzékenynek kell lenniük a márka iránt, amelyet képviselnek, de attól még hagyni kell őket, hogy önmaguk lehessenek."

Ez egyébként a Mercedesnek elemi érdeke is, mivel Hamilton többször célzott rá, hogy ha szigorúan fegyelmeznék, nem maradna a csapatnál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!