Társoldalunk:

Kubica tagadja, hogy befizetnék az F1-be

2017.09.25. 14:21

A lengyel pilóta pozitívan értékeli a Renault-val töltött teszteket, és bírálta a jövőjéről spekuláló újságírókat. Lehet, hogy nem ő az esélyes a Williams ülésére.

Bár a Renault-val zátonyra futott a közös jövő lehetősége, Robert Kubica továbbra is csapatot keres az F1-ben, és a Przeglad Sportowy-nak elismerte, hogy egyelőre nem tudja, hol versenyez majd jövőre. Hálás volt a Renault-nak, mert megbizonyosodhatott arról, hogy képes újra F1-es autót vezetni, és szerinte úgy ítélték meg az újságírók a teljesítményét, hogy nem ismerték a részleteket.

Az is felmerült a sajtóban, hogy Kubica egy lengyel olajtársaság pénzével vásárolhatna újabb tesztlehetőséget a Williamsnél, de a lapnak határozottan tagadta, hogy ez lenne a helyzet. „Az egyetlen partnerem az Olimp, és ezért nagyon hálás vagyok, mert ennek nincs köze a Forma-1-es tesztekhez, még akkor sem, ha a logójuk feltűnt a valenciai teszten” – szögezte le.

Nem lesz újra a Renault versenyzőjeForrás: Renault Sport Formula One Team

„Olyan pletykák is felmerültek, hogy az Olimp fizette a teszteket, de ez sem igaz. A jövőm nem azon múlik, hogy a szponzoraim vagy a partnereim mit tesznek a következő hónapokban – mondta. – A csapatok nem a szponzoraim miatt érdeklődnek irántam, mert még velük sem tudnék kifizetni egy tesztnapot. Ez mindig is így volt.”

A Lotos komoly partnerem volt, és nekik köszönhetően fejlődhettem raliversenyzőként, de a Forma-1 és a pályaversenyzés kapcsán ez csak az újságírók kitalációja.”

Az általában megbízható információkat közlő szakújságíró, Mark Hughes szerint a Williams a múlt héten, Szuzukában szerette volna Kubicát autóba ültetni, mert egy 2014-es modelljük egyébként is ott volt Lance Stroll gyakorlása miatt, de a Stroll-család megfúrta ezt a lehetőséget, és átszállíttatták az autót Austinba, hogy Lance további tapasztalatokat szerezhessen az USA Nagydíj előtt.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Hughes szerint a Williamsnek ezért kell európai helyszínt találnia Kubica számára egy másik 2014-es autóval ehhez viszont anyagi fedezetre is szükség lehet. A szakújságíró úgy véli, minél bonyolultabb Kubica tesztjének megszervezése, annál több esély lehet arra, hogy a Williams inkább a Magyar Nagydíjra beugró Paul di Restának szavaz bizalmat.

Felipe Massa idei teljesítménye egyelőre nem győzte meg a Williamst,

de ettől függetlenül ő és Kubica is szerepel a csapat listáján. A döntést az igazgatótanács, azon belül valószínűleg Paddy Lowe hozza majd meg, de nem kizárt, hogy a jelentős anyagi hozzájárulást biztosító Stroll-család is beleszól majd, bár formálisan nincs befolyásuk arra, hogy ki legyen az ifjú Lance csapattársa 2018-tól.

Massának nincs más választása

A Williams viszonylag kényelmes helyzetben van, mert bár a főszponzoruk miatt 25 esztendősnél idősebb pilótára van szükségük, nincs már értékes hely az F1 jövő évi mezőnyében, ezért kivárhatnak a döntéssel és jó az alkupozíciójuk is. Massa is elismerte, hogy nincs más választása, ha az F1-ben akarja folytatni a pályafutását.

Vagy talán történik valami, például valaki úgy dönt, hogy visszavonul, mint (Nico) Rosberg,

de nem hiszem, hogy ez előfordul. Körülnéztem, de a csapatok, amikre gondoltam, talán más irányba mennének a versenyzők terén – mondta, és elismerte, hogy nem tárgyal más istállókkal. – Most csak azzal foglalkozom, hogy itt maradok-e vagy sem. Még mindig egyeztetek a csapattal, hogy kiderüljön, számítanak-e rám. Biztosan kell tudnom, jövőre talán jobb évem lehet.”

Kubica tényleg a listán van

A GPUpdate.net kérdésére a Williams hivatalosan is megerősítettek, hogy foglalkoznak Kubicával is. „Több pilótát is vizsgálunk a 2018-as versenyzői ülésünkkel kapcsolatban, és az egyikük Kubica” – nyilatkozta a Williams szóvivője.

A szóvivő azt azonban nem erősítette meg, hogy tesztelésre készülnének.

„Nyilvánvalóan titkos, hogy a listán lévő pilótákat hogyan mérjük fel, és akkor teszünk majd bejelentéseket a jövőre vonatkozó terveinkkel kapcsolatban, amikor helytállók.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!