Ráhajt-e Hamilton Schumacher rekordjaira?

Forma-1, Lewis Hamilton, McLaren Mercedes, Michael Schumacher, Mercedes AMG Petronas, Japán Nagydíj 2010
McLaren-Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain (L) chats with Mercedes driver Michael Schumacher of Germany during a press conference ahead of Formula One's Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit in western Japan, on October 7, 2010. Just 25 points -- the equivalent of a single race win -- separate the top five at the head of the championship standings as drivers prepare for this weekend's Japanese Grand Prix. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A Mercedes pilótája szerint nem erre készül, de ha folytatódik a háromszoros világbajnok sikersorozata, a pole pozíciók után Schumacher többi rekordja is veszélybe kerülhet.

A Szingapúri Nagydíjon elért meglepetésgyőzelme után Lewis Hamilton nagy lépést tett pályafutása negyedik világbajnoki címe felé, amivel beérné kortársát és ellenfelét, Sebastian Vettelt, valamint Alain Prostot, és már csak az ötszörös Juan Manuel Fangio, valamint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher állna előtte. Schumacher pole rekordját Hamilton már Monzában megdöntötte.

Bár többször pletykáltak már arról, hogy Hamilton kiszállhat a sportból, és ő maga is azt mondta, hogy bármikor kiszállhat a Mercedestől, egy brit talkshow-ban kijelentette, addig marad a Forma-1-ben, amíg csak bírja. Egyelőre a 2018-as szezon végéig él a szerződése a Mercedesszel, de hamarosan ismét tárgyalni kezdenek a felek.

Ellenfelek is voltak Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A világbajnoki címet számától – egyelőre – eltekintve, Hamilton generációjának legsikeresebb versenyzője, és a győzelmek terén is már csak Schumacher áll előtte az örökranglistán. A német pilóta 91 alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére, Hamilton 60-nál jár, de 2014 óta a Mercedes színeiben évi 11, 10, 10 győzelmet szerzett, és már az idén is nyert 7 alkalommal.

Az idén 14 futam után Hamilton győzelmi és pontszerzési rátája nem marad el a Nico Rosberg ellen vívott csaták alkalmával látottaktól, a győzelmek és a pontok terén csak 2015-ben állt jobban a szénája, mint most.

Ez azt jelenti, hogy ha Hamilton így folytatná, 2020-ra beérné Schumachert a győzelmek terén, és évi 10 győzelemmel valószínűleg a világbajnoki címek számát tekintve is. A brit pilóta akkor 35 éves lesz, pont annyi, mint Schumacher volt, amikor 2004-ben megnyerte az utolsó világbajnoki címét a Ferrari színeiben, ráadásul utána ő még öt szezont lehúzott az F1-ben, változó sikerrel.

Hamilton eddig 60 versenyt nyert meg az F1-ben Forrás: AFP/Mohd Rasfan

„Igazából csak lépésről lépésre haladok, egyesével is elég nehéz elérni ezeket a bajnoki címeket, így a negyediket is – nyilatkozta Hamilton. – Ki tudja, hogy egyáltalán Michael közelébe érek-e? Személy szerint én nem arra vágyom, hogy a hét világbajnokságot hajszoljam” – szögezte le a Mercedes pilótája, akit elsősorban Ayrton Senna eredményeinek elérése motivált.

Hamilton úgy véli, jobban vezet, mint valaha, és élvezi, hogy kiegyensúlyozottabb küzdelmet vív a Ferrarival és néha a Red Bull versenyzőivel.

„Nagyszerű, hogy másik csapat is kihívás elé állít minket, mert így tényleg ki kell játszani az erősségeinket és javítani a gyengeségeinken. Minden szezon végén gondolnunk kell a jövőnkre. Én felállítottam egy ötéves tervet, amit minden évben átgondolok, ahogy eltelik egy” – mondta, és kijelentette, a pole rekord megdöntésénél jobban élvezi a győzelmek számának növelését.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!