Társoldalunk:

A pole-t elvesztettük, de a versenyt mi nyerjük

2017.09.16. 19:25

A Red Bull elismeri a vereséget a szingapúri időmérőn, Ricciardo mégis úgy véli, attól, hogy Vettel egy mért körben gyorsabb volt, a futamon még ők maradtak a legesélyesebbek a győzelemre.

Hiába nyerte meg mindhárom szabadedzést, valamint az időmérő első két fordulóját, a Red Bull a szingapúri Q3-ban vereséget szenvedett az óriásit hajrázó Sebastian Vetteltől, aki a hétvége korábbi részében nem brillírozó Ferrarival mindkét körében gyorsabb volt náluk. Végül kifejezetten sokat, bő 3 tizedmásodpercet vert Max Verstappenre és Daniel Ricciardóra, de az emiatt a 3. rajtkockába szoruló ausztrál úgy véli, a versenyen így is a Red Bull maradt a favorit.

Még mindig magabiztosan állítom, hogy a győzelem a miénk lesz

– jelentette ki Ricciardo, aki a pénteki szabadedzések után azt mondta, a csapatának a Marina Bayben dominálnia kell. – Nagyon jó csomagunk van. Seb az időmérőn odatette magát, de holnap visszavágunk. Ma elismerem ezt a kis vereséget, ettől azonban még semmi sincs veszve. A stratégia az egy és két kerékcsere határán ingadozik, úgyhogy izgalmas lehet a dolog."

Vettel két kiugróan jó kört húzott el a sisakjából a Q3-ban - katt a galériához!Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Ricciardo, aki csak a harmadik szektorban ért el jobb részidőt ferraris vetélytársánál, és ott is csupán 46 ezredmásodperccel, elismerte, hogy azt hitte, a pole elérhető lesz számára, Vettellel azonban nem tudta volna tartani a lépést.

„Ez egy elég hosszú kör, az ember pár helyen nyer, pár helyen veszít egy kis időt, de a 3-4 tizedes különbség már elég jelentősnek számít – mondta. – Mi az időmérő legelejétől kezdve beleadtuk a maximumot, úgyhogy a Q3-ra semmilyen titkunk nem maradt."

A pálya specialistájaként számon tartott Ricciardo most először szenvedett vereséget egy csapattársától egy szingapúri időmérőn, bár mindössze 26 ezreddel, ráadásul úgy, hogy csak az első szektorban volt lassabb Verstappennél. A holland is sajnálta, hogy lemaradtak a pole-ról, és elismerte, hogy az utolsó köre, amelyben nem tudott javítani, nem sikerült fényesen, de az eredményével alapvetően elégedett volt.

Úgy érezte, hátráltatta az is, hogy a végsebessége egész hétvégén nem volt akkora, mint Ricciardóé.

Ezt az adatok alátámasztják: az első mérési ponton 310,6 km/ó-s tempót ért el az időmérő során, míg a csapattársa 312,7-eset. A Mercedesek és a Ferrarik jóval, 4-5 km/ó-val gyorsabbak voltak az egyenesben, ami nem fogja megkönnyíteni a Red Bull dolgát, ha a versenyzői majd előzni próbálnak.

EZÉRT JOGOSAN OPTIMISTA A RED BULL

„Az időmérőn folyamatosan javultunk, bár a motorerőm egész hétvégén hiányzott, vesztettem egy kicsit a végsebesség terén, ezért a 2. hely nagyon ígéretes – mondta Verstappen, akinek a szombati szabadedzésen ki kellett cserélni a kormánykerekét, mert önállósította magát a sebességváltója. – Tudjuk, hogy keményen tovább kell dolgoznunk, még nem vagyunk a Ferrari és a Mercedes szintjén."

A Red Bull párosa az esős monzai időmérőn is 2-3. lett, de akkor a motorcserék miatt hátrébbról kellett indulniuk. Amikor a Hungaroringen viszonylag elölről, az 5-6. helyről rajtoltak, Verstappen összeütközött Ricciardóval, de kijelentette, hogy a szingapúri startnál is támadni fog.

„Az ember mindig ráveti magát a résekre, ha lehetséges – mondta. – A verseny közben nehéz lesz megelőznünk (Vettelt), úgyhogy az első körben kell megpróbálnunk mindent."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!