Társoldalunk:

A Red Bull csak kölcsönadja Sainzot a Renault-nak

2017.09.15. 14:16

2018-ban a franciák gyári csapatánál fog versenyezni, de a Red Bull-család tagja marad, vagyis később még visszahívhatják, ha úgy alakul.

Pénteken megerősítették azt a már napokkal ezelőtt kiszivárgott hírt, hogy Carlos Sainz jövőre Nico Hülkenberg csapattársa lesz a Renault-nál, de a hivatalos bejelentés szerint a Red Bull csak kölcsönadja őt a franciák gyári alakulatának 2018-ra.

Sainz később visszatérhet a Red BullhozForrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Erre annak a bonyolult alkunak a részeként kerül sor, amellyel a Renault egy évvel a lejárta előtt felbontja a szerződését a Toro Rossóval, hogy áttérhessen a McLarennel szakító Honda motorjaira. A cserével Sainz mindenképpen nyer, mert már korábban egyértelművé tette, hogy szeretne feljebb lépni a Red Bull fiókcsapatától, az energiaitalos cég pedig később visszakaphatja őt, ha a Renault-nál jól szerepel, és valamelyik versenyzőjük, Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen távozik.

Fantasztikus tehetség, egy gyári csapatnál, egy nagyon tapasztalt pilóta mellett rengeteget fog tanulni

– mondta Sainzról a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko. – Ez Carlos számára új kihívás lesz, és mi is szemmel fogjuk tartani a fejlődését, hiszen a Red Bull-család tagja marad. Ez Carlos és a Renault számára egyaránt remek fejlemény, nekünk pedig lehetőséget ad rá, hogy új egy tehetséget hozzunk fel a Forma-1-be."

OLVASNIVALÓ

Marko ezzel alighanem a 21 éves Pierre Gaslyra, a GP2 tavalyi bajnokára célzott, aki jelenleg a japán Super Formulában versenyez, de jövőre elfoglalhatja Sainz helyét a Toro Rossónál, ahol várhatóan Danyiil Kvjat lesz a csapattársa. Pénteken a Red Bull junior együttese is megerősítette, hogy „több évre szóló" szerződést kötött a Hondával – a hírekben egyébként nem hivatalosan három évet emlegettek.

Sainz érkezése miatt a Renault-nál nem marad ülés Jolyon Palmer számára,

aki nem tudta felvenni a versenyt Nico Hülkenberggel, ráadásul sokkal több műszaki hiba is sújtotta. A héten arról pletykáltak, hogy Sainz már az idén, akár a Malajziai Nagydíjtól kezdve a helyére léphet, ezt azonban Palmer cáfolta, és a mai bejelentés is 2018-at emlegetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!