A Porsche megerősítette, hogy visszatérhet az F1-be

Forma-1, Alain Prost, McLaren TAG Porsche, Brazil Nagydíj 1984
French Formula One driver Alain Prost steers his McLaren during a training session on Jacarepagua track in Rio De Janeiro, 24 march 1984, ahead of the Brazilian Grand Prix. / AFP PHOTO / LEHTIKUVA / STF
Vágólapra másolva!
A vállalat pénzügyi igazgatója Monzában találkozott a sport vezetőivel, és elismerte, hogy a 2021-től várhatóan olcsóbbá váló motorok visszacsábíthatják a Porschét.

Felüdülést jelenthet a Honda esetleges kényszerű búcsújáról szóló rossz hírek közepette, hogy egy másik autógyártó, a Porsche bevallottan komolyan fontolgatja a Forma-1-be való belépést motorszállítóként.

Alain Prost a McLaren-Porschével 1984-ben Rióban Forrás: AFP/Stf

Igaz, az érkezése nem a következő évek valamelyikében, hanem 2021-ben lenne várható, amikor majd új alapokon nyugvó erőforrásokat vezetnek be a jelenlegi, túl bonyolultnak tartotta hibrid turbók helyett. A pontos paraméterek még csak körvonalazódnak, de a Porsche képviselői – több, az F1-et egyelőre kívülről szemlélő gyártóval együtt – már részt vettek az egyeztetéseken.

Noha az igazgatótanács egyik tagja nemrég elbagatellizálta az F1-re való készülődésükről szóló pletykát, a vállalat pénzügyi főnöke most azt mondta az Autosportnak, hogy az "F1 egyike lehet a számukra vonzó sorozatoknak."

- nyilatkozta Lutz Meschke. - Úgy vélem, jól haladnak a tárgyalások az új motorokról." Amelyek ikerturbós V6-osok lehetnek a mostanihoz képest kevésbé összetett hibrid rendszerrel, és ez Meschke szerint segítheti a Porsche visszatérését a világbajnoki sorozatba. "Csökkenteni kell a költségeket az F1-ben, aminek ez jó módja" - mondta.

A Porsche az év végén megszünteti az LMP1-es, vagyis Le Mans-i programját, és 2019-től részt vesz az elektromos autók versenyében, a Formula E-ben. A német cég több korszakban is részese volt az F1-nek, a legsikeresebb korszakuk motorszállítóként 1983 és 1987 között volt, amikor 25 nagydíjgyőzelmet arattak, mindet a McLarennel.

Sajtóértesülések szerint amennyiben visszatérnek, az a legvalószínűbb, hogy a Williamsszel szövetkeznek, amely egyelőre a Mercedes ügyfele.

Meschke a hétvégi Olasz Nagydíjon, Monzában találkozott a Forma-1 több vezetőjével, többek között Ross Brawnnal is, akik szeretnék, ha minél több motorgyártó venne részt a sportágban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!