Vágólapra másolva!
A brit pilóta érzelmes versben tiszteleg Diana walesi hercegné előtt. A hétvégéje jól indult Olaszországban, de a Ferrarik felzárkózására számít.

Nem csak a versenyzés járt Lewis Hamilton fejében, amikor megérkezett a hétvégi Olasz Nagydíj helyszínére. A brit pilóta Diana walesi hercegnére is gondolt, aki 20 évvel ezelőtt, 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy párizsi autóbalesetben. Hamilton „England’s Rose”, vagyis „Anglia rózsája” címmel verset írt a hercegné emlékére.

„Mindössze 12 éves voltam – reflektált a Sky Sportsnak. – Nagyon megérintettek a történtek. Furcsa érzés volt, mert én nem igazán figyeltem, hogy mi folyik a királyi családban, de olyan ikonikus nő volt, hatalmas szíve és lelke volt. Érzelmes nap volt (amikor meghalt). Nem sokat gondolkodtam rajta azóta, de valamelyik nap, fotókat nézegetve úgy gondoltam, jó ötlet lenne (a verset) megosztani a rajongókkal is. Ezek a szavak leképezik, hogy milyen érzéseim vannak.”

Hamilton szívesen megosztotta a verset rajongóival - galéria! Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Ugyanúgy szerettem őt, mint bárki más a világon, és őt nagy szeretet vette körül. Túl korán ment el. Soha sem lesz senki olyan, mint ő, de sokakat inspirált világszerte, engem is beleértve.”

A versben Hamilton arról ír, hogy Diana, a Nemzet Rózsája elvesztésekor folyókat öltve könnyeztek, a világ megállt, és soha sem felejtik a napot, amikor örök nyugalomra helyezték őt. Dianát az „emberek hercegnéjének” nevezi, és azt várták, hogy a szép Angliát vezeti majd. A költő méltatta Dianát és a belőle áradó fényt és szeretetet, szerinte soha nem lesz senki olyan, mint ő, és emlékét most már egy csillag őrzi az égen.

England's Rose

The day we lost our Nation's Rose
Tears we cried like rivers flowed,
The earth stood still
As we laid her to rest,
A day you and I
Will never forget
The people's princess
Who came to see,
The love from a Country
We'd hope she'd lead,
England's beauty
Captured in one sweet soul,
Carried the torch
God rest her soul,
With the gift she had
She'd light up the way,
With a smile to show us a brighter day,
Hearts still full
of the love she gave,
20 years since she laid in her grave
There will never be another like you,
Now a shining star in the midnight sky
I will always remember you,
Princess Diana
As our sweet nation's Rose

By Lewis Hamilton

Hamiltont az érzelmes pillanatok ezúttal nem zökkentették ki, a délelőtti edzést az élen zárta Monzában, és délután is csupán 56 ezredmásodperccel kapott ki Valtteri Bottastól. Néhány vezetői hibától eltekintve úgy tűnt, hogy ezúttal jól indult a hétvégéje és a Ferrarikat is kényelmesen maga mögé tudják utasítani, ám egyelőre kivárt az esélylatolgatásokkal.

„Úgy tűnik, az autó jól kiegyensúlyozott, csupán azon kell dolgoznunk, hogy kicsivel nagyobb teljesítményt kicsikarjunk belőle. Nagyon szorosnak tűnik a küzdelem a Ferrari és köztünk, úgyhogy ebből a szempontból arra számítok, hogy hasonló lesz a helyzet az előző versenyhez” – mondta Hamilton.

Bottas délután gyorsabb volt Hamiltonnál - galéria! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A délelőtt fenyegető eső miatt „kissé szokatlannak” nevezte a pénteki napot James Allison, a Mercedes technikai igazgatója, aki Toto Wolff helyén ült a bokszban a délután folyamán. Allison elárulta, több olyan feladatot is előrevettek, amikkel a hétvégén később szoktak foglalkozni, de szerinte mindent sikerült elvégezni, és a pilótáik rövid- és hosszú etapokon is versenyképesek.

– tette hozzá Bottas. – A tervünket végrehajtottuk, és az első szabadedzés után még jobban is álltunk a szokásosnál, mert még mindig tartottunk az időjárástól. Jó napunk volt, legalábbis én jobban érzem magam az autóban, mint a spái pénteken. Minden jól indult. Az első edzésen kissé a rossz irányba indultunk el a beállításokkal, de délutánra már sokkal jobb lett az autó. Mindent összevetve ez jó nap volt, az autó erősnek tűnik, de természetesen a következő két nap számít.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!