Alonso tényleg blöffölhetett a motorhibával

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Belga Nagydíj
14 ALONSO Fernando from Spain from McLaren Honda rounded of 31 OCON Esteban from France Force India and 27 HULKENBERG Nico from Germany of team Renault Sport F1 team during the Formula One Belgian Grand Prix at Circuit de Spa-Francorchamps on August 27, 2017 in Spa, Belgium. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Már a Belga Nagydíj alatt is gyanús volt, hogy Fernando Alonso autójában tényleg elromlott-e a Honda motor. A gyártó szerint a válasz nem egyértelmű igen.

Viharosan alakult a hétvége a McLarennél, hiszen Fernando Alonso ismét harsányan szidta a Hondát a csapatrádión, és kissé visszafogottabban, de egyértelműen célozgatott a japán gyártó leváltására. A Honda megint továbbfejlesztett erőforrást vitt Spába, de nem készültek el vele a határidőig, ráadásul egy szokatlan hiba is megakadályozta Alonsót, hogy bravúros eredményt érjen el az időmérőn.

A kétszeres világbajnok a futamon is frusztráltnak tűnt, bár a verseny elején mindent megtett, hogy gyorsabb ellenfeleit maga mögött tartsa, a hosszú egyenesekben védtelen volt, és kicsúszott a pontszerzők közül. A helyzetét „kínosnak, nagyon kínosnak” nevezte a rádión, tesztnek nevezte a versenyt, és csendet kért mérnökétől.

Alonso mindent megpróbált, de nem tudta feltartani az ellenfeleit Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Alonso később, 14:50-kor megkérdezte, hogy várható-e eső, majd amikor a mérnöke azt mondta, hogy nem, 14:51-kor bejelentette, hogy motorhibát tapasztal, ezért visszahajtott a bokszba, és feladta a versenyt. Már a közönség és a sajtó is gyanakodott, hogy Alonso az esélytelenség miatt inkább kiállt a versenyből, ő maga viszont tagadta ezt.

A Honda viszont nem talált hibát a motorban.

„Beszólt a rádión, mert azt gondolta, hogy gond van az autóval. Bár nem láttunk semmi különöset az adatokban, elővigyázatosságból úgy döntöttünk, hogy kiállunk” – magyarázta Haszegava Juszuke, a Honda F1-es programjának műszaki vezetője. Alonso ugyanakkor kitartott az álláspontja mellett, és megerősítette, hogy szerinte motorhiba történt.

Vasárnap hiába várta az esőt

„Az biztos, hogy így nem könnyű versenyezni, nem lehet kerék-kerék ellen csatázni. Nehéz délutánunk volt, a teljes távon nem vagyunk versenyképesek. Az autó túl lassú volt az egyenesekben, és lehetetlen volt küzdeni, így pontokért sem lehetett ma hajtani. Végül is, motorhiba miatt ki kellett állnunk” – összegzett.

Alonso a hétvégén utalt arra, hogy csak a Honda okoz problémát a McLarennek, és ő is szívesen maradna a csapatnál,

ezért elképzelhető, hogy a nyilvános kirohanásokkal arra próbálja rávenni a Hondát, hogy önként hagyják el a McLarent, így a csapat felbonthatná velük az érvényes szerződésüket, és az FIA kötelezhet egy másik gyártót, hogy szállítson erőforrást nekik. Ez azt is jelentené, hogy a Honda kiszorul az F1-ből, mert a Toro Rossóval nem folytattak komoly tárgyalásokat.

A Honda kitart az F1 mellett

A Honda azonban nem arra készül, hogy elhagyják a sportot, hiszen az Auto Motor und Sport értesülései szerint tájékoztatták az F1 menedzsmentjét és az FIA-t is, hogy maradnak a Forma-1-ben. A szaklap úgy tudja, hogy a McLaren viszont továbbra is szeretne megszabadulni a Hondától, főleg azután, hogy Alonso is kikötötte, csak akkor marad, ha a csapat motorszállítót vált.

Alonso alternatívái azonban végesek,

a hétvégén komolyan pletykálni kezdtek arról, hogy a Williams és Lawrence Stroll, Lance édesapja szívesen megszerezné a kétszeres világbajnokot, de a brit istálló a Mercedes motorokkal sem versenyképes. Az AMuS szerint Eric Boullier azt mondta, Mercedes erőforrásokkal a McLaren 2 másodperccel gyorsabb lenne a Williamsnél.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!