Vágólapra másolva!
A Haasnál arra készültek, hogy 2018-ban a pajzsot vezetik be, ezért van, amit most kidobhatnak a kukába.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint egyes csapatokat hátrányosan érintett, hogy az FIA végül úgy döntött, nem a pajzsot, hanem a glóriát teszi kötelezővé 2018-tól a versenyzők fejének védelmére. A vizsgálatok alapján jelenleg a keretszerű szerkezet jelenti a legjobb kompromisszumot: védelmet nyújt a nagyobb tárgyak, például a leszakadó kerekek ellen, ugyanakkor nem nehezíti meg sem a kilátást, sem a kijutást a pilótafülkéből.

A glória George Russell Mercedesén a hungaroringi teszten Forrás: Farkas Péter - GPhírek

A pajzsot eddig csak egyszer próbálták ki. Sebastian Vettel tett meg vele egyetlen kört Silverstone-ban, de mivel émelyegni kezdett az ívelt üveg hatásától, rögtön visszatért a bokszba.

Steiner ennek ellenére azt állítja, hogy a Haas eredetileg a pajzsot szem előtt tartva kezdte meg a 2018-as autója építését.

„A pajzzsal kezdtünk. Nyilván nem kellemes, hogy belevágtunk egy fejlesztésbe, bár arról nincs szó, hogy decemberben végeztünk vele. Még július van, tehát már hozzáláttunk a 2018-as modell tervezéséhez, de még a futóműnél és a hasonlóknál tartunk – idézi Steinert a crash.net. – A pajzsot már ráterveztük az autóra, most meg vehetjük le."

A glória szabványos eszköz lesz, mindenki ugyanattól a beszállítótól fogja kapni, de utána kozmetikai panelekkel a saját autójához igazíthatja majd, akár aerodinamikai célra is kihasználva. Kb. 9 kg-ot nyom, és integrálni kell a vázba, hiszen teherviselő elem lesz – a tervezés szempontjából már csak ezért sem mindegy, hogy milyen specifikációkkal rendelkezik.

„Igen, elvégeztünk némi munkát, ami utóbb feleslegesnek bizonyult, csakhogy egy csomó más csapat is – vélte Steiner. – Akik még el sem kezdték a fejlesztést, azokat nem érintette hátrányosan a változás. Találgathatunk róla, hogy mi mennyit vesztettünk vele, erre azonban úgysem tudunk pontos választ adni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!