A dühös Bernie veszélyes

Forma-1, Bernie Ecclestone, Bahreini Nagydíj
ECCLESTONE Bernie (gbr) FOM president president de la FOM ambiance portrait during 2016 Formula 1 FIA world championship, Bahrain Grand Prix, at Sakhir from April 1 to 3 - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Az FIA korábbi versenyigazgató-helyettese, Herbie Blash szerint a Forma-1 jó irányba halad az új tulajdonosok vezetése alatt, de a sport száműzött nagyura még nem törődött bele, hogy félreállították.

A 69 éves Herbie Blash régi motoros: még 1968-ban, a Lotus szerelőjeként került be a Forma-1-be, 1973-tól pedig már Bernie Ecclestone oldalán dolgozott a Brabham csapatmenedzsereként, mielőtt 1995-ben helyettes versenyigazgató lett. Egészen tavalyig, amikor átadta a helyét a fiatal Laurent Mekiesnek, ezt a szerepet töltötte be a nagydíjakon Charlie Whiting mellett.

Blash tehát Ecclestone szövetségese volt, ennek ellenére úgy véli, hogy a sportnak eddig jót tett a tulajdonosváltás, mert a Liberty Media korszerűbb szemlélettel irányít.

Szerinte a korábbi nagyúr érdeme, hogy az F1-et sikeres üzletté fejlesztette, a közönségre azonban nem volt tekintettel.

Herbie Blash a 2008-as Kanadai Nagydíjon Forrás: ph-stop / flickr.com

„Még korai ítéletet mondani, de az, amiről az új tulajdonosok beszélnek, mint például a paddock megnyitása, a szurkolóbarát hozzáállás, vagy a közösségi médiában való jelenlét, olyan pozitív változást jelent, amelyre Bernie uralma alatt nem került sor – mondta Blash a crash.net-nek. – Szerintem az F1-nek hasznára lesz, ha nyitottabbá válik."

„Bernie nem a szurkolóknak, hanem egy cégnek, a CVC-nek dolgozott. A jelenlegi tulajdonosoknak teljesen más a hozzáállásuk, érdekes lesz látni, hogy mire jutnak vele. A Forma-1 még természetesen új számukra, de Ross Brawn személyében van náluk valaki, aki sokat látott a sportból, és jól is ismeri. Azt hiszem, minden a jó irányba halad."

Blash rámutatott, hogy az F1-ben egyébként is eljött az őrségváltás ideje, amint az a csapatoknál zajló személycseréken is látszik.

„Bizonyos értelemben az egész Forma-1 megváltozott – mondta. – Megérkezett az új brigád. Én Toto Wolffot (a Mercedes főnökét) például az új srácok közé sorolom, ahogy Maurizio Arrivabenét is a Ferrarinál, jóllehet, ő előzőleg sok évet lehúzott a Marlboro színeiben. Az új generáció átvette a stafétát a régitől, ehhez kétség sem férhet."

Ecclestone azonban még szeretett volna maradni a sport élén pár évig, és Blash – aki jelenleg a Yamaha Superbike Team-nél dolgozik – figyelmeztetett rá, hogy nem feltétlenül törődött bele a félreállításába. Sokan úgy vélik, hogy a háttérből valamiféle visszavágáson dolgozik, s bár ezt Blash nem erősítette meg, megjegyezte:

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!