Hamilton már átélte a legrosszabb F1-es vereséget

Forma-1, Lewis Hamilton, McLaren Mercedes, Brazil Nagydíj 2007
British Formula One driver Lewis Hamilton is shown signals during Brazil's F-1 GP, 21 October 2007, at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil. Raikkonen won both the World Championship title and the race. AFP PHOTO / POOL / AFP PHOTO / POOL / VICTOR CAIVANO
Vágólapra másolva!
Még mindig foglalkoztatja az F1-es közvéleményt, hogy Lewis Hamilton és a Mercedes helyesen tette-e, hogy a brit pilóta maga elé engedte Valtteri Bottast a Hungaroringen.

A nagy tét miatt szokatlan, de sportszerű manővert hajtott végre a Mercedes két pilótája, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas az előző, Magyar Nagydíjon. A brit pilóta a 4. helyen nem tudta megelőzni csapattársát, de gyorsabb volt nála, ezért Hamilton felajánlotta, hogy visszaengedi Bottast a dobogóra, ha Bottas utat enged neki, de ő végül nem tudja megelőzni a Ferrarikat.

Bár Hamilton több mint 7 másodpercre lerázta Bottast, az utolsó métereken a szavát tartva lelassított, és bevárta Bottast, aki így felállhatott a dobogóra, Hamilton pedig beérte a 4. hellyel, így további 3 pontot bukott Sebastian Vettel mögött az egyéni világbajnokságban. Ezért sokan megkérdőjelezték Hamilton igazát, de ő kijelentette, sportszerűen akarja megnyerni a címet.

Hamilton és Alonso annyi pontot vettek el egymástól, hogy végül Kimi Räikkönen nyerte meg a 2007-es világbajnokságot Forrás: AFP/Victor Caivano

„Erre soha sincs jó válasz – nyilatkozta Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója, aki korábban Hamilton főnöke volt a McLarennél és a Mercedesnél is. – Az ember minden csapatnál tisztázni akarja a versenyzőkkel, hogy mindkettejüknek van lehetősége megnyerni a bajnokságot. A győzelmek motiválják őket, és ez szükséges ahhoz is, hogy a csapat jó eredményt érjen el.”

Hamilton akkor pályafutása első F1-es szezonját futotta Fernando Alonso mellett, és meglepően jól szerepelt. Sokáig vezette a pontversenyt, ezért Alonso kiborult, és zsarolni kezdte a McLarent, így a csapat menedzsmentje nyakig belekeveredett a kémbotrányba, ami végül 100 millió dolláros büntetést, a konstruktőri világbajnokságból való kizárást, és Alonso menesztését eredményezte.

Hamilton nagy tisztelője Stirling Mossnak Forrás: Hans-Dieter Seufert/Mercedes AMG Petronas

Lowe úgy véli, az F1-ben nem csak az fontos, hogy ki nyer, hanem az is, hogy miként teszi ezt. Hamilton magatartására utalva elmondta, úgy gondolja, „a pilótákra az alapján emlékeznek, ahogy sportemberként teljesítenek, és nem feltétlenül az abszolút eredményeik miatt.”

„Sokan vannak, akiket nagyszerűnek könyveltünk el, de nem olyan sok versenyt vagy bajnokságot nyertek. Ez a viselkedésük miatt van így. Stirling Moss jó példa erre. Szerintem ez a helyes hozzáállás, ha az ilyen dolgokról akarunk ítélkezni” – tette hozzá Lowe.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!