Társoldalunk:

Kvjat úgy érzi, a sportfelügyelők kinézték őt maguknak

2017.07.16. 20:06

Az orosz versenyző Spielberg után Silverstone-ban is balesetet okozott, de nem vállalta a felelősséget, inkább a sportfelügyelők döntéseit kérdőjelezi meg.

Az Osztrák Nagydíj után a Brit Nagydíjon is balesetbe keveredett Danyiil Kvjat, ezúttal ráadásul pont csapattársát, Carlos Sainzot ejtette ki a versenyből a rajt utáni métereken. Kvjat kiszélesítette a Becketts kanyart, majd a pályára visszatérve kiforgatta Sainzot, akinek össze is tört az autója, míg Kvjat folytatni tudta a versenyt.

A sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy a balesetért kizárólag Kvjat a felelős, de büntetést pályaelhagyás utáni veszélyes visszatérés miatt kapott. Az áthajtásos büntetés mellett két büntetőpontot is kapott, így ha 2017. október 23-ig újabb hármat kiosztanak neki, egy versenytől eltiltják a torpedó néven is emlegetett pilótát. Ő viszont úgy érzi, kinézték maguknak a bírák.

A baleset előtti pillanatok - galériával!Forrás: 2017 Getty Images/Clive Mason

„Azt hiszem, igen. Az áthajtásos büntetés extrém erős – kommentálta a silverstone-i büntetést.  – Ennél nagyobb baleseteket is láttam már, amik után 5-10 másodpercet hozzáadnak a bokszkiállásokhoz. Szerintem velem is ezt kellett volna tenniük. Nem értem ezt, és nem esik jól. Így minden sokkal rosszabbnak tűnik így, mint amilyen valójában volt.”

Kvjat azt mondta, a viszonya Sainz-cal „soha sem volt fantasztikus”, és „együttműködést” várt volna a csapattársától az ominózus helyzetben, arra utalt, hogy a spanyol pilóta nem hagyott neki helyet a pályán, ezt azonban a felvételek nem támasztják alá. Sainz is úgy vélte, hogy a látottak önmagukért beszélnek.

„Nem fogom véleményezni, mert szerintem ezt magunk közt kell rendezni és elemezni” – mondta Sainz, majd a Motorsport.com kérdésére azt nyilatkozta, hogy egészen addig volt hely a két autónak, a pályán „amíg az egyik fölött el nem vesztették az uralmat, és neki nem ment a másiknak.” Leszögezte, nem akar vitát szítani, de leszögezte, hogy kétautónyi helyet hagyott Kvjatnak a visszatéréshez.

A szerződése miatt igyekszik

Kvjatra utalva még Ausztriában Fernando Alonso azt mondta, egyes versenyzőkben túlteng a bizonyítási vágy, hogy bebiztosíthassák az ülésüket a következő szezonra, de az orosz pilótát látszólag megnyugtatták a Red Bulltól, mert Christian Horner azt nyilatkozta, hogy szinte biztosan megtartják őt jövőre is a Toro Rossónál.

„Apró köszönet Christiannak a kedves szavakért, értékelem – reagált az orosz. – Szerintem a bizalom a Red Bull és köztem kezd olyan szintre visszafejlődni, hogy nem látom okát annak, hogy ne akarjak ebben együttműködni. Ha ezt tervezik, akkor a lehető leggyorsabban választ kellene kapnom, mert a szezonnak ebben a részében az ember tudni akarja, hogy mit hoz a jövője.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!