Társoldalunk:
Hírlevél

Silverstone kihátrál a Forma-1-ből

2017.07.11. 17:30

A legendás pályát birtokló klub nem akarja veszélybe sodorni Silverstone jövőjét további veszteségekkel, ezért élnek azzal a lehetőséggel, hogy a jelenlegi feltételek mellett csak 2019-ig fogadják a Forma-1-et. Újratárgyalnák az anyagiakat a Libertyvel.

A silverstone-i pálya tulajdonosa nem akarja súlyos veszteségekbe verni magát a Forma-1-gyel, ezért aktiválta a szerződésében azt a záradékot, amely lehetővé teszi, hogy a jelenlegi feltételekkel 2019-ben rendezzenek utoljára F1-es versenyt.

Silverstone egyelőre valószínűleg csak nyomást próbál gyakorolni a LibertyreForrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

A legendás pálya a Brit Autóversenyzők Klubja, a BRDC kezében van, amely minden évben 5%-kal több jogdíjat köteles fizetni a világbajnoki sorozat vendégül látásáért, mint az előző esztendőben, így a még Bernie Ecclestone-nal kötött szerződés értelmében idén 16,2 millió fontot kell kiperkálniuk. 2010-ben ez az összeg 11,5 millió volt, a kontraktus lejártára, 2026-ra viszont ahhoz képest több mint a duplájára, 25 millióra emelkedne.

A BRDC szeretné újratárgyalni a kondíciókat a sportág új tulajdonosával, a Libertyvel, és alapból nincsenek rossz helyzetben:

Chase Carey-ék kijelentették, hogy meg akarják a tartani a történelmi helyszíneket, aminek ékes példája, hogy nemrég 2029-ig bebetonozták a Kanadai Nagydíjat a naptárba.

"Le akarom szögezni: bár aktiváltuk a záradékot a versenyrendezés megszakításáról, teljes mértékben támogatjuk a Liberty törekvéseit abban, hogy javítsák az F1 élményét - jelentette ki a BRDC elnöke, John Grant. - Azt reméljük, hogy meg tudunk állapodni velük, és fenntartható, pénzügyileg életképes jövője lehet a Brit Nagydíjnak Silverstone-ban még sok éven át."

A klubelnök szerint Silverstone jövőjét veszélyeztetné, ha nem tették volna meg ezt a lépést, mivel két éve 2,8, tavaly 4,8 millió fontos vesztesége volt a pályának, és ennek értéke idén is megközelítheti az 5 milliót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!