Alonso esélytelen? Bottas megtartására célozgat a Mercedes

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Austria Sports, Sport, SPO, SP Motorsport GRAND PRIX Formula 1 F1 Practice Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Austria, 
#44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Austria, #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas F1 Team),
Vágólapra másolva!
A csapatot irányító Toto Wolff nem akar elhamarkodott döntést hozni, de a Red Bull Ringen egyértelmű utalást tett rá, hogy a belső harmóniára való tekintettel kitarthatnak a finn mellett.

Időről időre újra felmerül, hogy a Mercedesnek le kellene igazolnia a McLarentől menekülni próbáló Fernando Alonsót, ez azonban továbbra sem tűnik valószínű forgatókönyvnek. Lewis Hamilton már többször elmondta, hogy bár versenyzőként nagyra tartják egymást, a kapcsolatuk a McLarennél, ahol még 2007-ben voltak csapattársak, „mérgező" volt, és valószínűleg most is robbanásveszélyes kombinációt alkotnának.

A Mercedes számára fontos, hogy Hamilton és Bottas jól kijön egymással Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A Mercedesnek ezt aligha áll érdekében bevállalni, főleg azok után, hogy Hamilton rivalizálása Nico Rosberggel az előző években többször elmérgesedett, és most, amikor kiélezett harcot folytatnak a Ferrarival, egy hasonló konfliktus végzetes lehetne. Az Osztrák Nagydíj péntekjén Toto Wolff is megerősítette, hogy ez lényeges szempont.

„Nem azon múlik, hogy világbajnokokról van-e szó – mondta.

hogy az autón kívül is ki tudják hozni a maximális teljesítményt, együtt hozzájárulva a fejlesztésekhez, és közben a pályán is meglegyen közöttük a tisztelet."

„Ebben nagyon sok tényező szerepet játszik, a közös múltjuk éppúgy, mint az, ahogy a jelenben viselkednek egymással. Ezt nem negatív értelemben mondom, csak minden versenyző más, és mi tekintettel vagyunk erre. Fontos, hogy működőképes párost alkossanak."

Wolff elismerte, hogy Alonso „fontos személyiség és nagyszerű versenyző", de a Mercedes vezetése elégedett a jelenlegi párossal.

„A stabilitás és a csapattársak közötti kölcsönhatás döntő szempont, és nekünk nincs okunk panaszra" – jelentette ki Wolff. Noha hozzátette, hogy ettől függetlenül sem akarják elkapkodni a döntést Bottas jövőjéről, őt nevezte a „favoritnak", és a megjegyzése erős utalás arra, hogy a finnek jó esélye van a folytatásra.

„Valtteri szép munkát végez – mondta Wolff. – Ugyanakkor már jó ideje ebben az üzletben utazok, és nem hiszem, hogy érdemes elkapkodni a versenyzőkkel kapcsolatos döntéseket. Szerintem a pilótapiac 2019-ben és utána nagyon mozgalmas lesz, nekünk pedig meg kell próbálnunk előre tervezni."

„Ez nem jelenti azt, hogy bármi gondunk lenne Valtterivel, sőt: egyelőre ő számunkra a favorit. Reméljük, még sokáig velünk marad."

Szükségük van-e másra?

A pletykák szerint nem Alonso az egyetlen, aki szabadulna a csapatától: Max Verstappen is szeretné elhagyni a Red Bullt, Carlos Sainz pedig a Toro Rossót. A Mercedesnek inkább azért érdemes várnia, hátha Hamilton nem akar hosszabbítani velük, mert – amire egyelőre kicsi az esély – visszavonul, vagy máshová, például a Ferrarihoz igazol.

Ez más helyzetet teremtene, ám az intrikákra egyáltalán nem fogékony Bottas a személyiségéből adódóan akkor is ideális másodhegedűs Hamilton mellé, ha ezt a Mercedesnél nyíltan nem mondják ki.

Megbízhatóan szállítja a konstruktőri pontokat az istálló számlájára, mindössze 28 ponttal van a csapattársa mögött, sőt az utóbbi három futamon még 7-tel több pontot is szerzett, mint ő.

Bottas, akit csak az idei szezon előtt hívtak át a Williamstől a váratlanul visszavonuló Rosberg helyére, azt állítja, nem zavarja a sorsával kapcsolatos bizonytalanság, mert hozzászokott, hogy minden szezonban későn dől el a jövője.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!