Társoldalunk:

Az Aston Martin is beleszólhat az F1 motorszabályaiba

2017.07.06. 13:44

Ők és a Cosworth képviselői is részt vettek azon a megbeszélésen, amelyen a 2020 utáni formula kialakítása volt a téma.

A Forma-1-ben 2021-től kavarják fel újra a motorszabályokat, az aktuális elképzelések szerint valamelyest egyszerűbb, olcsóbban előállítható, és persze hangosabb erőforrásoknak kell váltania a mostaniakat. Az új paraméterek kidolgozásának előkészületei már megkezdődtek, kedden sor került a második egyeztetésre is a témában.

Az Autosport információi szerint a megbeszélésen Erőforrás Munkacsoportra keresztelték el a fórumot, ezen a sportág főnökein és

a jelenlegi F1-es motorszállítókon kívül részt vettek az Aston Martin és a Cosworth, valamint a Zytek és a Magnetti Marelli képviselői is,

hogy megoszthassák preferenciáikat az általuk elképzelt új keretrendszerről.

Több motorszállító részt vesz az új formula kialakításábanForrás: DPPI/Florent Gooden

Az első megbeszélés márciusban volt, akkor a Volkswagen Group vendégeskedett az ülésen. Az Aston Martin és a Cosworth keddi részvétele arra utal, hogy az F1 új főnökei szeretnének több gyártót a sportban látni, és adnak a véleményükre.

Ez még nem garancia arra, hogy be is szállnak a világbajnoki sorozatba.

Az F1-ben gazdag hagyományokkal rendelkező Cosworth az új turbókorszak előtt, 2013-ban vett részt utoljára a Forma-1-ben. Az Aston Martin csak 1959-ben és 1960-ban indított autókat, de néhány éve frigyre lépett a Red Bull-lal: a technikai együttműködésük keretében nemrég kifejlesztettek egy közúti sportautót, és a logójuk megjelenik az F1-es csapat autóin is. Másfél éve pedig arról lehetett hallani, hogy esetleg beszállnak a Force Indiába, és a márka nevét veszi fel Vijay Mallya istállója.

Az Autosport úgy tudja, a keddig megbeszélés nagyrészt sikeres volt, és az FIA a későbbiekben külön-külön is konzultálni fog a megbeszélés résztvevőivel; az F1 főnökeivel ezután tesz majd javaslatot az új motorszabályokra.

Az Erőforrás Munkacsoport következő ülését ősszel tarthatják, a Motorsport Világtanács szeptember 21-i találkozója előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!