Elég volt az F1-es rajtbüntetésekből!

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Kínai Nagydíj
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) follows Ferrari's German driver Sebastian Vettel and Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the Formula One Chinese Grand Prix in Shanghai on April 9, 2017. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Vágólapra másolva!
Mark Webber szerint a sport nézőket veszít azért, mert a versenyzőket büntetik akkor is, ha nem ők hibáznak. Alonso küszködése a mezőny végén totális pazarlás.

Az F1-es rajtbüntetések eltörlése mellett szólalt fel Mark Webber, a mezőny korábbi tagja, a 2014-es Sportautó Világbajnokság (FIA WEC) társbajnoka. Webber korábban maga is megtapasztalta, hogy milyen az, amikor műszaki hibák vagy a szerelők mulasztása miatt a pilótát hátrasorolják a mezőnyben, de most már elsősorban a közönség szemszögéből érvel a büntetések ellen.

„Túl szigorú a felügyelet – véli Webber. – Nem akarok olyan büntetéseket látni, amihez a versenyzőnek semmi köze. Ha egy szerelő rosszul tesz fel egy féktárcsát, a pilóta mehet a mezőny végére. Sokan nem is nézik az időmérőt, aztán csodálkoznak, hogy a kedvenc versenyzőjük a mezőny végén van. Ezeket az embereket elveszítjük” – vélte.

A rajtbüntetések néha érdekes küzdelmektől fosztanak meg Forrás: AFP/Johannes Eisele

Webber kijelentette: „Így is elég nehéz a mezőny elejére szóló rajthelyet szerezni, aztán srácokat rajtuk kívül álló okok miatt hátrasorolunk. Ezekre a szemétségekre nincs szükségünk.”

A korábbi futamgyőztes inkább a csapatokat büntetné, pontlevonással.

„A konstruktőri pontok terén vagy valami ilyesmi. Találjunk megoldást, ami nem árt a versenyzőnek. Rengeteg nevetséges büntetés akadt az elmúlt öt év során, amihez a pilótáknak semmi közük sem volt. Ennek ráadásul hatalmas befolyása van arra, hogy a hétvége mennyire lett volna szórakoztató.”

Alonso küszködése árt a Forma-1-nek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A rajtbüntetések elsősorban azóta harapóztak el, hogy 2014-ben bevezették az aktuális motorformulát, de a gyártók még mindig küszködnek az adott szezonra előírt alkatrészkvóták betartásával. Ez különösen a Hondának nem megy, ezért Fernando Alonso, Jenson Button és Stoffel Vandoorne szinte számolatlanul kapja a behajthatatlan büntetéseket.

Webber szerint Alonso küszködése káros a Forma-1-nek is.

„Ez teljes pazarlás, és abszolút komikus, hogy ő a mezőny végén van, és egy versenyképtelen autót vezet – mondta Alonsóról. – Ő viszont még mindig fenségesen vezet. Szerintem az értéke még soha sem volt magasabban, elég megnézni, mit művelt az Indy 500-on, és mire képes néha azzal a McLarennel.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!