Renault: Lehetett csalás az F1-es motorokkal

Forma-1, Spanyol Nagydíj, rajtbaleset
Ferrari's German driver Sebastian Vettel leads after the start of the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya on May 14, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A francia gyártó szerint az FIA nem vizsgálódna az ügyben, ha nem lenne csapat, ami csalni próbál az olaj elégetésével. A Force India szerint a szövetség rosszul kezeli az ügyet.

Egyelőre csak találgathatjuk, hogy melyik gyártó próbálja kijátszani az F1-es erőforrásokra vonatkozó szabályokat azzal, hogy a versenybenzin mellett olaj elégetésével növelik meg a teljesítményt. Először a Red Bull kért állásfoglalást az ügyben, majd a bakui hétvége előtt a Mercedes érdeklődött az FIA-nál, és úgy hírlik, hogy a Ferrarit figyelmeztették is, hogy hagyjanak fel az eljárással.

A feltételezések nyomán óvás vagy egyéb hivatalos folyamat nem indult, de a Renault motorspecialistája, Remi Taffin biztos abban, hogy valami zajlik a háttérben, különben a szövetség nem foglalkozna az üggyel, de konkrétumokat természetesen ő sem említhetett.

Nem tudni biztosan, melyik motorral trükköztek Forrás: AFP/Lluis Gene

„Ilyen témák soha sem merülnek fel, és az FIA-tól sem kér senki sem állásfoglalást, ha valami nem történt meg – nyilatkozta Taffin. – Azt viszont el kell mondani, hogy mi nem igazán foglalkoztunk (az előző állásfoglalással), mert sokkal több dolgunk van annál, hogy az ilyen dolgokból az utolsó apróságot is kinyerjük.”

Taffin szerint a Renault-nál fel sem merül a csalás.

„Nyilvánvalóan értjük, hogy mi a helyzet – szögezte le. – Teljesen elfogadjuk azt a tényt, hogy csak üzemanyagot szabad elégetni. Nem hiszem, hogy most már bárki is tenne valami mást. Manapság már rendes összehasonlításokat lehet végezni – vélte a szakember.

A Renault szerint ők még nem tartanak ott, hogy trükkökre lenne szükségük Forrás: NurPhoto/Jordi Galbany/NurPhoto/Jordi Galbany

A gyártók szempontjából érzékeny kérdés az erőforrások teljesítménye, hiszen a Ferrari és a Mercedes küzd a világbajnoki címekért, de az ügyfélcsapatok között is komoly a verseny. Nem meglepő, hogy ezért a Force India is érdekelt abban, hogy az autójukban dolgozó Mercedes-motor a lehető legjobb legyen a Ferrarit vagy Renault-t használó csapatok ellen.

– nyilatkozta Otmar Szafnauer, a csapat operatív igazgatója. – A szomszédom egyszer azt mondta, hogy ha az ember eleinte sokat foglalkozik a gyermekével, akkor, ha felnőnek, már nincs velük gond. Ha viszont nem ez történik, örökké futni kell utánuk. Itt is ugyanez a helyzet. Ha rendet rakta volna az elején, most nem kellene futni a dolgok után.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!