Társoldalunk:

Renault: Lehetett csalás az F1-es motorokkal

2017.07.05. 11:05

A francia gyártó szerint az FIA nem vizsgálódna az ügyben, ha nem lenne csapat, ami csalni próbál az olaj elégetésével. A Force India szerint a szövetség rosszul kezeli az ügyet.

Egyelőre csak találgathatjuk, hogy melyik gyártó próbálja kijátszani az F1-es erőforrásokra vonatkozó szabályokat azzal, hogy a versenybenzin mellett olaj elégetésével növelik meg a teljesítményt. Először a Red Bull kért állásfoglalást az ügyben, majd a bakui hétvége előtt a Mercedes érdeklődött az FIA-nál, és úgy hírlik, hogy a Ferrarit figyelmeztették is, hogy hagyjanak fel az eljárással.

A feltételezések nyomán óvás vagy egyéb hivatalos folyamat nem indult, de a Renault motorspecialistája, Remi Taffin biztos abban, hogy valami zajlik a háttérben, különben a szövetség nem foglalkozna az üggyel, de konkrétumokat természetesen ő sem említhetett.

Nem tudni biztosan, melyik motorral trükköztekForrás: AFP/Lluis Gene

„Ilyen témák soha sem merülnek fel, és az FIA-tól sem kér senki sem állásfoglalást, ha valami nem történt meg – nyilatkozta Taffin. – Azt viszont el kell mondani, hogy mi nem igazán foglalkoztunk (az előző állásfoglalással), mert sokkal több dolgunk van annál, hogy az ilyen dolgokból az utolsó apróságot is kinyerjük.”

Taffin szerint a Renault-nál fel sem merül a csalás.

„Nyilvánvalóan értjük, hogy mi a helyzet – szögezte le. – Teljesen elfogadjuk azt a tényt, hogy csak üzemanyagot szabad elégetni. Nem hiszem, hogy most már bárki is tenne valami mást. Manapság már rendes összehasonlításokat lehet végezni – vélte a szakember.

A Renault szerint ők még nem tartanak ott, hogy trükkökre lenne szükségükForrás: NurPhoto/Jordi Galbany/NurPhoto/Jordi Galbany

A gyártók szempontjából érzékeny kérdés az erőforrások teljesítménye, hiszen a Ferrari és a Mercedes küzd a világbajnoki címekért, de az ügyfélcsapatok között is komoly a verseny. Nem meglepő, hogy ezért a Force India is érdekelt abban, hogy az autójukban dolgozó Mercedes-motor a lehető legjobb legyen a Ferrarit vagy Renault-t használó csapatok ellen.

Az FIA-nak már rég lett volna lehetősége, hogy rendbe tegye ezt, de nem éltek vele

– nyilatkozta Otmar Szafnauer, a csapat operatív igazgatója. – A szomszédom egyszer azt mondta, hogy ha az ember eleinte sokat foglalkozik a gyermekével, akkor, ha felnőnek, már nincs velük gond. Ha viszont nem ez történik, örökké futni kell utánuk. Itt is ugyanez a helyzet. Ha rendet rakta volna az elején, most nem kellene futni a dolgok után.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!