Társoldalunk:

Alonso elárulta, kit tart az F1 legjobbjának

2017.07.03. 13:20

A kétszeres világbajnok szerint van valaki, aki a mai legjobbakat is legyőzte a korábbiak során, de ma nem tagja az F1-es mezőnynek. Ő viszont tartja még vele a kapcsolatot.

Örökös kérdés az F1-es közvéleményben, hogy mégis ki a legjobb versenyző, ezt azonban statisztikai módszerekkel nehéz megválaszolni, és a számos külső tényező is csak árnyalja a képet. Még a mezőny tagjai között sincs egyetértés ezzel kapcsolatban, de mégis érdekes látni, hogy ki, hogyan vélekedik erről.

Fernando Alonso hosszú évekkel ezelőtt az akkor még feltörekvő tehetségnek számító Robert Kubicát nevezte meg a legjobbnak, és a Crash.net szerint a véleménye azóta sem változott. Kubicát 2011 elején súlyos ralibaleset érte, ezért az F1-es pályafutása zátonyra futott, bár nemrég ismét tesztelhetett egy Renault-t, ami sokakban reményeket ébresztett.

Kubica és Alonso 2009-benForrás: AFP/Mauricio Lima

„Szerintem azért, mert minden alacsonyabb kategóriát megnyert – indokolta Alonso a választását. – Amikor ugyanaz a helyzet a gokartban és az alacsonyabb kategóriákban, ugyanolyan autóval kell küzdeni, és valaki legyőzi azt a generációt, ami most nyer, akkor szerintem ő a legjobb” – mondta.

Alonso emlékezete viszont kissé csalóka.

Kubica valóban megnyert egy utánpótlásbajnokságot, 2005-ben a World Series Formula Renault 3.5 bajnoka lett, itt azonban komoly ellenfele nem akadt, 2004-ben viszont csak a 7. helyezett lett az F3 Euro Series-ben, ahol Nico Rosberg a 4. helyet, Lewis Hamilton pedig az 5. helyet érte el. Kubica 2002-ben a 2. lett az olasz Formula Renault 2000-ben, ahol José-María Lópezé lett a bajnoki cím.

„Örömmel látnám viszont a Forma-1-ben, de nem ismerem pontosan a helyzetét, csak olvastam arról, hogy tesztelt, de azt is láttam, hogy a Renault nem számol vele jövőre – mondta Alonso, akit szintén összefüggésbe hoztak a Renault ülésével. – Azt gyanítom, hogy a visszatérése még nincs olyan nagyon közel.”

Néha beszélünk egymással, nem olyan gyakran, ahogy tehetnénk. A teszt után sem beszéltünk, úgyhogy nem tudom, pontosan, hogyan ment.”

A sajtóhírek szerint meglepően jól sikerült Kubica tesztje, ő maga és a Renault képviselői is elismerően nyilatkoztak a lengyel pilóta állóképességéről és felkészültségéről, azonban Cyril Abiteboul óva intett attól, hogy Kubica visszatéréséről pletykák induljanak. Tagadta azt is, hogy Monzában újabb tesztlehetőséget adnak neki.