Társoldalunk:

A Force India fejmosásban részesíti a versenyzőit

2017.06.26. 17:16

A csapatot a legnagyobb csapás érte azzal, hogy Bakuban összeütköztek a pilótái, ezért rendezniük kell a soraikat. Bár Sergio Pérez szerint ezzel talán a győzelmet bukták el, a Force India ügyvezetője nem így látja.

A Force Indiának lassan szorosabbra kell húznia a gyeplőt a versenyzőin, ugyanis zsinórban a második versenyen pontokat szórtak el. Kanadában olcsón megúszták, hogy Sergio Pérez nem engedte el a frissebb gumikon haladó Esteban Ocont, mert csak egy-egy pozíciót vesztettek Sebastian Vettel támadása miatt. Azerbajdzsánban viszont összeütköztek az egyik Safety Car utáni újraindításnál, amitől a mexikói lényegében kiesett, míg a francia a mezőny végéről felzárkózva csak a 6. helyet tudta megmenteni.

Pérez és Ocon összeütközött BakubanForrás: DPPI/Florent Gooden

Pedig a 20. körben történt karambol nélkül a Force Indiának kiváló sansza lett volna, hogy fennállása során először mindkét pilótája dobogóra álljon, sőt Pérez szerint akár a győzelem is elérhető lett volna számukra.

Az ügyvezető igazgató, Otmar Szafnauer elmondta, hogy házon belül rendezni kell a sorokat, mert a versenyzők ártottak a csapatnak a hétvégén.

A legrosszabb, ami történhet, ha két csapattárs ütközik, mert ez olyan lehetőségeket teremt a riválisainknak, amelyeket nem lenne szabad megkapniuk"

- nyilatkozta.

"Ez egy utcai pályán történt, nem egy másik helyszínen, ahol Checo (Péreznek) nagyobb mozgástere lett volna, és akkor minden rendben van. Csakhogy ott volt a fal."

"Alaposan át fogjuk tekinteni az eseményeket, beszélünk a versenyzőkkel, és közöljük velük, hogy elfogadhatatlan, ami történt. Nem ütközhetnek egymásnak. Már az is rossz, ha egy másik autónak nekimennek, mert az tönkreteheti a versenyüket, a saját csapattársukkal viszont semmiképpen nem ütközhetnek, hiszen akkor mindketten kieshetnek. Értelmes srácok, meg fogják érteni."

A baleset felelősével kapcsolatban Szafnauer nem tudott állást foglalni.

"Checo nem úgy indult, ahogy kellett volna. Esteban jobb volt az újraindításnál, de nem hagyott elég helyet..."

A baleset idején a 4. helyért csatázott a két pilóta, de az akkor előttük lévő Felipe Massa később kiesett, Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek pedig eltérő okokból be kellett mennie a bokszba, ezért gondolta Pérez, hogy benne volt a pakliban egy Force India-győzelem. Szafnauer viszont hibásnak tartja az okfejtést, ő "nem hiszi", hogy nyerhettek volna.

"Korábban úgy éreztem, lehetséges lett volna, de most már nem. Vettel büntetést kapott, őt legyőztük volna, ahogy (Daniel) Ricciardót is - jelentette ki. - A piros zászlót azonban mi okoztuk, és e nélkül nem mozdult volna el Hamilton fejtámlája, azaz ő nyert volna. Így (az ütközés nélkül) a 2-3. helyen végezhettünk volna."

Pérez a sérült autóval még visszatért a versenybe a futam megszakítása után, de nem jutott el a célig. Ocon defektet kapott, károsodott a fékhűtője, a padlólemeze és a T-szárnya is, és a 6. helyre kapaszkodott vissza, sokáig csatázva a Mercedesekkel és Vettellel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!