Társoldalunk:
Hírlevél

Justin Timberlake koncertje kihúzta a gyufát az F1-es csapatoknál

2017.06.24. 12:18

Az USA Nagydíj szervezői a koncert nézőszámának növelése érdekében négyórás szünetet tartanának a szombati edzés és az időmérő között, de az unortodox menetrenddel nem értenek egyet a csapatok.

Az őszi USA Nagydíj szervezői szokatlan húzásra vetemedtek: a megszokott kettő helyett négy órányi szünetet tartanának a szombati szabadedzés vége (12 óra) és az időmérő kezdete (16 óra) között, hogy minél több néző maradjon a pályán tartott esti Justin Timberlake koncertre, és egyúttal a csak a bulira érkező vendégek közül megpróbáljanak minél többet becsalogatni az F1-re is.

Kérésükre az új menetrendet el is fogadta az FIA, ám elképzelhető, hogy végül visszaállítják az eredeti ütemtervet, mivel a mezőny tagjainak nagyon nincs ínyére a változtatás. A csapatmenedzserek Bakuban a csütörtöki megbeszélésen egyeztettek a témáról, és a Motorsport.com információi szerint tiltakoznak a módosítás miatt.

A tavalyi USA Nagydíj rajtjaForrás: AFP/2016 Getty Images/Lars Baron

A hosszabb szünet ugyanis két órával megnyújtaná az eleve túlterhelt szerelők munkanapját, akiknek rendszerint a péntek nyúlik a leghosszabbra, és pont szombaton lenne lehetőségük normálisan szusszanni.

Az is a módosítás ellen szól, hogy az extra időt kihasználva egyes csapatok olyan alkatrészek cseréjéét is elvégezhetnék az időmérőre a teljesítmény növelése érdekében, amelyekre normál esetben nem lenne idejük. Emellett félő, hogy az USA GP szervezőinek lépése precedenst teremthet, és ha beindul a lavina, több versenyen borulhat a régóta bevált menetrend.

Változás Silverstone-ban is

A közelgő Brit Nagydíj programjában is lehet szokatlan újítás, bár ez nem az F1-et érinti: a tervek szerint az F2 és a GP3 első edzéseit péntekről előrehoznák csütörtökre, hogy ne legyen olyan sűrű a program. Az Autosportnak úgy nyilatkozott a silverstone-i pálya szóvivője, hogy "együtt dolgoznak az F1 és az FIA képviselőivel az ötlet megvalósításáért, de még semmi sem hivatalos".

A GP2 malajziai állomásán csütörtökönként rendezik az első edzést, és egyébként az Ausztrál Nagydíjon is úgy szokták kialakítani a programot, hogy csütörtöktől vasárnapig lehessen akciót látni a pályán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!