Társoldalunk:
Hírlevél

A Honda négyszeres bajnokká tette volna Alonsót

2017.06.20. 12:08

Fernando Alonso hibát követett el, amikor nem fogadta el a Honda 2008-as szerződésajánlatát, mondta Nick Fry, a Honda, a Brawn GP és a Mercedes korábbi ügyvezetője.

Fernando Alonso csak a középmezőnyben küszködik a McLaren megbízhatatlan és gyenge Honda motorja miatt, azonban Nick Fry, a japánok egykori gyári csapatának volt ügyvezetője szerint a történelem egészen más irányba is fordíthatta volna a Honda és Alonso kapcsolatát, ha a spanyol pilóta elfogadja az ajánlatukat 2008-ban.

Fry a Prodrive révén került az F1-be, a Honda jogelődjéhez, a BAR-hoz, majd a gyári istálló csapatfőnöke lett, mielőtt Ross Brawn átvette az istálló irányítását, a japánok távozása után a Brawn GP menedzsmentjében is részt vett, és a Mercedes-csapat kezdeti lépéseinél is ott volt. Fry emlékeztetett, a Honda 2008-ban is ajánlatot tett Alonsónak, aki nem fogadta el azt.

Alonso az idén annyira esélytelen, hogy inkább szerencsét próbált az Indy 500-on, de ott is elromlott a motorjaForrás: Chris Owens 2017/Chris Owens / Ims Photo 2017

„Fernando Alonsónak 2009-ben Nick Fry-nál és Ross Brawnnál kellett volna versenyeznie – jelentette ki a spanyolországi MABS konferencián. – Ha ezt tette volna, ma már négyszeres világbajnok lenne. Fernando Alonso az egyik elveszett tehetség lehet. Jobban meghozott döntésekkel, sokkal jobban szerepelt volna.”

Alonso 2008-ban a Renault versenyzője volt, miután a McLaren a 2007-es szezon végén elküldte őt a csapattól.

Ez csak átmeneti helyzet volt a számára, mert 2010-től a Ferrarihoz igazolt, de vélhetően a szerződést már akkor megkötötte, amikor Ross Brawn is megpróbálta őt leigazolni. A Honda viszont akkor is sereghajtó volt, és nem lehetett tudni, hogy a megszűnés szélére sodródva pár hónap alatt világbajnok istállóként születnek újjá, majd Mercedesként napjaink élcsapatává válnak.

A Honda 2008-ban is gyenge csapat volt, nem sokan hitték volna, hogy a következő évben világbajnokok lesznek Brawn GP néven, majd a Mercedesszel stabilan az élmezőnybe kerülnekForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Brawn a 2008-as Belga Nagydíjon elárulta, hogy Alonso válaszára várnak, a brit szakember akkor Lewis Hamiltont és Kimi Räikkönent nevezte meg rajta kívül a legjobbnak, végül Hamiltont le is igazolta a Mercedeshez 2012 végén. Később kiderült, hogy Alonso a Red Bull-lal is tárgyalt, de a 2010 és 2013 között zsinórban négy világbajnoki címet nyerő istállót nem tartotta elég komolynak.

Alonso ezért kénytelen volt végignézni a Brawn GP és a Red Bull világbajnoki címeit 2009 és 2013 között,

mert először a Renault, majd a Ferrari sem tudott neki olyan autót adni, amivel megnyerhette volna a világbajnokságot, bár 2010-ben és 2012-ben közel járt ehhez. 2014-ig tartott a türelme a Scuderiánál, ekkor fogadta el a McLaren Honda ígéretes, de az eredmények szempontjából végül katasztrofálisnak bizonyuló ajánlatát, ami az idei év végéig szól, és egyelőre nem látni, mi lesz Alonsóval jövőre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!