Társoldalunk:

A Force Indiánál átgondolják a csapatutasítások problémáját

2017.06.13. 11:04

Kellemes problémának tartják, hogy két nagyon gyors versenyzőjük van, de a Kanadai Nagydíjon Sergio Pérez makacssága valószínűleg több pontjukba került.

A hétvégi Kanadai Nagydíjon nem a világbajnoki címért küzdő istállók egyikénél, hanem a Force Indiánál alakult ki kisebb perpatvar a pozíciójukhoz makacsul ragaszkodó versenyzők miatt: Sergio Pérez a csapat kérését elutasítva nem hajolt meg az őt frissebb gumikon követő Esteban Ocon előtt,

így ahelyett, hogy a dobogóról esetleg valamelyikük letaszította volna Daniel Ricciardót, még a 4. hely is kicsúszott a markukból Sebastian Vettel felzárkózása miatt.

A csapattársánál 13 körrel később kereket cserélő Ocon a táv fele után foglalta el a lőállást Pérez mögött – bár egy darabig még közéjük ékelődött a bokszba később újra kiálló Kimi Räikkönen is –, aki a rajt óta szorosan tapadt a Red Bullra. A Force India kérte Pérezt, hogy engedje el Ocont, ám a mexikói erre még úgy sem volt hajlandó, hogy később visszakapta volna a pozíciót a csapattársától, ha ő sem talál fogást Ricciardón.

A Force India pontokat bukott a versenyzői kakaskodása miatt.Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Amíg a rózsaszín autók egymást akadályozták, a korábban hátraeső Vettel köszönte szépen, élt a lehetőséggel, felzárkózott hozzájuk, és a célig mindkettejüket megelőzte. A Force Indiánál ez lökést adhat ahhoz, hogy átgondolják a hozzáállásukat a csapatutasításokhoz.

"A történteknek egyaránt voltak pozitívumai és negatívumai, mindez rávilágít a kellemes problémánkra: két hihetetlenül gyors pilótánk van. Szóval lehet, hogy újra kell gondolnunk a jövőbeli hozzáállásunkat - nyilatkozta a helyettes csapatfőnök, Bob Fernley az Autosportnak. - Ez kellemes probléma, és nem szabad elterelnie a figyelmünket arról, hogy így is fantasztikus eredménnyel zárt a csapat."

Nem bosszankodom. Szerintem egyszerűen csak felül kell vizsgálnunk a működésünket.

Ha változtatnunk kell, az a történtektől független döntés lesz. Mindig engedtük a versenyzőinket egymással harcolni, ezért nem szabad bántanunk őket - jelentette ki. - Az elvünk az volt, hogy hagyjuk versenyezni őket, és ehhez pontosan tartottuk magunkat."

Néhány intézkedést mindenképpen bevezetnek

Ocon, aki a legrövidebbet húzta, nem volt dühös az események miatt, míg Pérez úgy vélte, csapattársa egyszer sem került igazán közel hozzá, ő maga pedig a lekörözéseket próbálta volna felhasználni a 3. helyet rendületlenül őrző Ricciardo megelőzéséhez. A mexikói végül az 5., a francia a 6. helyen futott be.

Vijay Mallya, a Force India tulajdonosa egy Twitter-bejegyzésben azt írta, istállójánál "továbbra sem lesznek csapatutasítások, de lefektetek néhány irányelvet, hogy a csapat szempontjából a lehető legjobb eredmény születhessen meg." Hasonló intézkedéseket vezetett be a Mercedes is, amely például rögzítette: amennyiben egyik pilótájuk egyértelműen feltartja a másikat, köteles elengedni, ha a csapat ezzel több pontot szerezhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!