Társoldalunk:
Hírlevél

Raftingversenyen is összecsapnak az F1-es csapatok

2017.06.09. 23:05

A régi Kanadai Nagydíjak egyik népszerű eseménye, az istállók evezősversenye több mint 20 év után visszatér a hétvége programjai közé. A bajnoki címért küzdő két csapat kihagyja a megmérettetést.

A montreali Gilles Villeneuve versenypálya a Szent Lőrinc-folyó által körülvett Notre Dame-szigeten fekszik, 1976-ban ez a helyszín adott otthon az olimpiai evezősversenyeknek. A Forma-1 mezőnye később egy különös hagyománnyal emlékezett meg az eseményről: a csapatok szerelői minden évben egy evezősversenyen mérhették össze a tudásukat, mégpedig a saját maguk által tervezett, furcsábbnál furcsább csónakokkal.

Az evezősversenyek nagy népszerűségnek örvendtek az istállók és a rajongók körében, az 1990-es években azonban az elüzletiesedett Forma-1 és a szerelők megnövekedett munkamennyisége miatt megszüntették a programot. Az F1 új tulajdonosa, a bajnokságot újra népszerűsíteni próbáló Liberty Media azonban úgy gondolta, jó ötlet feléleszteni a szórakoztató hagyományt, ennek köszönhetően

helyi idő szerint szombat este 7 órakor ismét vízre szállnak a csapatok, hogy raftingban is összemérjék a tudásukat.

A Red Bull versenyzői már csütörtökön vízre szálltak a Szent-Lőrinc folyónForrás: AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

A régi versenyekhez képest fontos változás, hogy az istállók nem a korábban elkészített, saját tervezésű csónakjaikat használják majd, hanem egy megadott időn belül kell összeállítaniuk a járművüket a szervezőktől kapott, mindenki számára azonos alkatrészekből. A csónakokban továbbá nemcsak a szerelőket, hanem a csapatfőnököket is szívesen látnák.

A raftingversenyre természetesen az összes F1-es istálló meghívást kapott, de az Autosport úgy tudja, néhány csapat - köztük a bajnokság két éllovasa, a Ferrari és a Mercedes - nem szándékozik részt venni a programon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!