Nincs több Verstappen a Red Bull tarsolyában?

Forma-1, Carlos Sainz
Torro Rosso's Spanish driver Carlos Sainz Jr talks to journalists during the third practice session ahead of qualifying for the Bahrain Formula One Grand Prix at the Sakhir circuit in Manama on April 15, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Red Bull utánpótlásképző csapatát irányító Franz Tost örülne, ha jövőre is Carlos Sainz és Danyiil Kvjat lenne a két pilótája. Ennek a nyilatkozatnak valószínűleg a Red Bullhoz ácsingózó Sainz és a kispadon várakozó tavalyi GP2-es bajnok sem örül.

A Red Bull szívfájdalom nélkül kiszitálja a pártfogoltjai közül azokat a versenyzőket, akik nem ütik meg a felállított mércét, az utóbbi években azonban türelmesek voltak, 2015 óta ugyanaz a négy pilóta vezetheti autóikat a Forma-1-ben. Bár Danyiil Kvjatot tavaly lefokozták az első számú csapatnál, és Max Verstappent ültették a helyére, maradhatott a Toro Rossónál Carlos Sainz oldalán.

Utóbbi istálló főnöke, Franz Tost elégedett a jelenlegi párossal, és szívesen venné, ha jövőre is velük dolgozhatna tovább. "A döntést a Red Bull hozza meg. Ezt meg kell várnunk, de fantasztikus lenne, ha megtarthatnák a pilótáinkat – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. - Még mindig fiatalok, 22-23 évesek, képezzük őket. Nem foghatjuk rájuk, hogy az idős versenyzők közé tartoznak."

Tost szerint a döntésre szeptember-október tájékán kerülhet sor. Úgy véli, "nem sok csapat akad a mezőnyben, amely lényegesen jobb" a Toro Rossónál. A két fiatal közül Kvjat izgulhat jobban a jövője miatt, mert gyengébb teljesítményt mutat csapattársánál: a szerzett pontok számát tekintve 25:4-re a spanyol vezet. Valamelyikük helyére leginkább a GP2 2016-os bajnoka, Pierre Gasly ácsingózhat, aki a Red Bull utánpótlásának rangsorában az első helyet foglalja el, és néhányszor már tesztelhetett F1-es autót.

Sainz jövőre már a negyedik szezonját tölthetné a Toro Rossónál Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Sainz ugyanakkor nem feltétlenül örülhet főnöke szavainak, ugyanis pont nemrég sopánkodott amiatt, hogy hiába tesz meg mindent, neki egyelőre csak vágyálom egy szerződés a Red Bullnál, ahol pechére Daniel Ricciardo és Verstappen egyaránt jól teljesít.

Tost kijelentette: az a Toro Rosso célja, hogy utánpótlást biztosítson a Red Bull számára, így tulajdonképp végső soron azt szeretné, ha Kvjat és Sainz valamikor fentebb léphetne. "Örömet okozna számunkra, ha ülést kapnának a Red Bullnál, mivel ez azt jelentené, hogy a csapatunk jó munkát végez, és olyan versenyzőket nevel ki, akik készen állnak a váltásra és a győzelmekre" - mondta.

Kvjatnak egyszer már lehetősége nyílt erre, de talán túl korán, egyetlen F1-es szezonnal a háta mögött dobták a mélyvízbe, miután 2014-ben a Red Bullnak meg kellett találnia a Ferrarihoz igazoló Sebastian Vettel utódját.

A Toro Rossónál tapasztalt stabilitás azonban szokatlannak számít: korábban jóformán senki nem kapott két szezonnál többet a keltetőként használt istállónál.

Ha ennél tovább tartják meg a pilótáikat, nem kínálnak bemutatkozási lehetőséget új fiataloknak, azzal lényegében megszűnnek utánpótlás-csapatnak lenni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!