Társoldalunk:

Milliárdos apja szerint csak irigyek Lance Strollra

2017.06.02. 14:17

Az újonc versenyző édesapja szerint fiát sokan irigységből támadják, akivel szemben ő maga egyébként nem támaszt elvárásokat.

Nem minden versenyző számára sül el jól, ha a ranglétra néhány fokát átlépve nagyon fiatalon jut el a Forma-1-be. Max Verstappennek ez anno nem okozott gondot, a 18 éves Lance Stroll viszont feltűnően bukdácsol a Williamsnél, így folyamatosan záporozik rá a kritika.

Bár nem tehetett arról, hogy az első három versenyén kiesett, a teljesítménye hagyott maga után kívánnivalót, hiszen sem időmérőn, sem futamon nem győzte még le a csapattársát, aki már 20 pontot felmutatott, miközben Stroll egyet sem.

A Williams új technikai igazgatója, Paddy Lowe utalt rá, hogy a tinédzseren hihetetlenül nagy a nyomás – ez részben arra vezethető vissza, hogy vagyonos édesapjának köszönhetően számos privát teszten vezethetett az F1-re készülve, amire a legtöbb újoncnak nincs lehetősége, és ezáltal a közvélemény is beskatulyázta a fizetős pilóták közé.

Apja úgy véli, sokakból az "irigység" beszél.

"Ki akarom jelenteni, hogy Lance az érdemeivel került a Forma-1-be. Mindenhol nyert, ahol elindult - nyilatkozta a Le Journal de Montrealnak. - A csapat nagyon elégedett a viselkedésével és a fejlődésével."

Stroll az első három futamán el sem jutott a céligForrás: AFP/Karim Sahib

Stroll valóban az F3 Euro bajnokaként érkezett meg a Williamshez, és az ottani sikerét megelőző két évben megnyerte az új-zélandi Toyota Racing Series és az olasz F4 kiírását is. Apja azt mondja, ő nem tette túl magasra a lécet a fiának.

"Én nem helyezek terhet Lance vállára, az összes nyomás abból fakad, amit saját magára rak. Én csupán az apja vagyok, nem minden tőlem függ. Sok szakértőt azért fizetnek, hogy elvégezzék a megfelelő feladatot - mondta. - Amikor kisgyerekként sírt, átöleltem, hogy vigasztaljam. Amikor örült és boldog volt, én is az voltam. Ez az apák feladata. Hiszem, hogy az apák mindig segíteni és támogatni akarják a gyerekeiket az álmaik elérésében."

Valószínűleg ez a legkeményebb év egy fiatalnak a Forma-1-es debütálásra

- utalt a megváltozott autókra, melyeket fizikailag is nehezebb vezetni. - Még a csapatok sem mindig értik pontosan az autóik viselkedését. Barcelonában a Williams képtelen volt megfelelő beállításokat találni a gumikhoz, és erre nem lehet egy 18 évest megkérni."

Szerinte a mezőny összes tagját segítette valamilyen mértékben a szponzori háttér, és úgy véli, Strollt leginkább a McLaren újoncához, az egyébként még szintén pont nélkül álló Stoffel Vandoorne-hoz érdemes mérni.

"Vele lehet összehasonlítást végezni - jelentette ki. - Ugyanakkor ne feledjük, Vandoorne 25 éves, míg Lance 18, és közte és Fernando Alonso között nagyobb a különbség, mint Lance és Felipe Massa esetében."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!