Milliárdos apja szerint csak irigyek Lance Strollra

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Lance Stroll, Williams
Williams' Canadian driver Lance Stroll leaves his car after colliding with Torro Rosso's Spanish driver Carlos Sainz Jr during the Bahrain Formula One Grand Prix at the Sakhir circuit in Manama on April 16, 2017. / AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
Az újonc versenyző édesapja szerint fiát sokan irigységből támadják, akivel szemben ő maga egyébként nem támaszt elvárásokat.

Nem minden versenyző számára sül el jól, ha a ranglétra néhány fokát átlépve nagyon fiatalon jut el a Forma-1-be. Max Verstappennek ez anno nem okozott gondot, a 18 éves Lance Stroll viszont feltűnően bukdácsol a Williamsnél, így folyamatosan záporozik rá a kritika.

Bár nem tehetett arról, hogy az első három versenyén kiesett, a teljesítménye hagyott maga után kívánnivalót, hiszen sem időmérőn, sem futamon nem győzte még le a csapattársát, aki már 20 pontot felmutatott, miközben Stroll egyet sem.

A Williams új technikai igazgatója, Paddy Lowe utalt rá, hogy a tinédzseren hihetetlenül nagy a nyomás – ez részben arra vezethető vissza, hogy vagyonos édesapjának köszönhetően számos privát teszten vezethetett az F1-re készülve, amire a legtöbb újoncnak nincs lehetősége, és ezáltal a közvélemény is beskatulyázta a fizetős pilóták közé.

Apja úgy véli, sokakból az "irigység" beszél.

"Ki akarom jelenteni, hogy Lance az érdemeivel került a Forma-1-be. Mindenhol nyert, ahol elindult - nyilatkozta a Le Journal de Montrealnak. - A csapat nagyon elégedett a viselkedésével és a fejlődésével."

Stroll az első három futamán el sem jutott a célig Forrás: AFP/Karim Sahib

Stroll valóban az F3 Euro bajnokaként érkezett meg a Williamshez, és az ottani sikerét megelőző két évben megnyerte az új-zélandi Toyota Racing Series és az olasz F4 kiírását is. Apja azt mondja, ő nem tette túl magasra a lécet a fiának.

"Én nem helyezek terhet Lance vállára, az összes nyomás abból fakad, amit saját magára rak. Én csupán az apja vagyok, nem minden tőlem függ. Sok szakértőt azért fizetnek, hogy elvégezzék a megfelelő feladatot - mondta. - Amikor kisgyerekként sírt, átöleltem, hogy vigasztaljam. Amikor örült és boldog volt, én is az voltam. Ez az apák feladata. Hiszem, hogy az apák mindig segíteni és támogatni akarják a gyerekeiket az álmaik elérésében."

- utalt a megváltozott autókra, melyeket fizikailag is nehezebb vezetni. - Még a csapatok sem mindig értik pontosan az autóik viselkedését. Barcelonában a Williams képtelen volt megfelelő beállításokat találni a gumikhoz, és erre nem lehet egy 18 évest megkérni."

Szerinte a mezőny összes tagját segítette valamilyen mértékben a szponzori háttér, és úgy véli, Strollt leginkább a McLaren újoncához, az egyébként még szintén pont nélkül álló Stoffel Vandoorne-hoz érdemes mérni.

"Vele lehet összehasonlítást végezni - jelentette ki. - Ugyanakkor ne feledjük, Vandoorne 25 éves, míg Lance 18, és közte és Fernando Alonso között nagyobb a különbség, mint Lance és Felipe Massa esetében."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!