Vágólapra másolva!
A Forma-1 egyik történelmi csapata, a Williams a Brit Nagydíj helyszínén, Silverstone-ban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Az alapemberek és a leghíresebb autók is ott voltak.

A Ferrari és a McLaren után a Williams a Forma-1 legrégebbi, még aktív csapata, fennállásuk 40. évfordulóját a Brit Nagydíjnak is otthont adó Silverstone-ban ünnepelték. A grove-i istálló saját, legendás autóparkjával töltötte meg a paddockot, és a helyszínen szurkolók tízezrei figyelték, ahogy az F1 történetének meghatározó autói pályára is léptek.

Az 1992-es, világbajnoki címet hozó szezon óta először pályára lépett az egyik legfejlettebb F1-es autó, az aktív futóművel felszerelt FW14B, amelynek pilótája, Nigel Mansell is helyet foglalt a közönség soraiban, csakúgy, mint a csapat korábbi versenyzői, Nico Rosberg, Keke Rosberg, Mark Webber, Damon Hill és Pastor Maldonado, valamint Felipe Massa és Lance Stroll.

Kórházi kezelése óta először állt nyilvánosság elé Sir Frank Williams, a csapat névadója, valamint alapítótársa, Sir Patrick Head, de ellátogatott a rendezvényre az istálló korábbi munkatársa, Ross Brawn és Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója is. A kiállított autók között ott volt a March 761/7, a Williams FW06, FW07, FW07B, FW08B, FW10, FW11, FW14B, FW15C, FW18, FW19, FW34 és az FW36 is, emellett a Williams Advanced Engineering által felkészített Formula E-s Jaguar is.

– nyilatkozta Claire Williams. – A rajongók tették teljessé, remek, hogy ilyen sokakkal megoszthatjuk a 40. évfordulónkat. Nem is lehetnék büszkébb. Ki akartuk vinni a pályára az FW14B-t, ami 1992 óta nem ment. Elég trükkös volt, egyébként is egy bonyolult autó. Sok dologra nem gondol az ember, és az akkori mérnökeink már nincsenek velünk, úgyhogy sokat dolgoztunk azon, hogy sikerüljön.”

„Fenséges látni az autók változó technológiáját az évek során, az eltérő hangokat és a különbségeket. Sok öreg versenyzőnk itt van velünk, és számos korábbi Williams-munkatárs is, akik nagyon sokat adtak a Williamsnek, úgyhogy nagyszerű a találkozás.”

Massa vezethette a látványos, hatkerekű FW08B-t is, amit gyorsan meg is kedvelt: „Vezetés közben nem érezni, hogy hat kereke van, csak a jó tapadást. Még váltani is könnyebb volt, mint vártam. A nézőszám megmutatja, milyen fontos a Williams a Forma-1-nek. Jó ennek részese lenni” – mondta.

A Williams azt tervezi, hogy az FW14B és az FW08B a Brit Nagydíjon is pályára lép, ahol további híres versenyautókat is kiállítanak majd.

FW36 & BMW V12 LMR (Le Mans)

Jaguar (Formula E)

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!