Társoldalunk:

Egyre kevésbé veszteséges a Renault F1-es csapata

2017.05.17. 21:04

Jelentősen javult a mérlegük 2016-ban, a veszteségük az egy évvel korábbinak csupán töredéke, 3,3 millió font volt.

A Renault Forma-1-es csapata közzétette 2016-os pénzügyi beszámolóját, ami alapján tavaly igen sokat javultak pénzügyileg:

míg egy évvel korábban a Lotus irányítása alatt 57 millió font veszteséget halmozott fel az istálló, tavaly ugyanez az érték már csak 3,3 millió volt.

A forgalmuk 78,4 millió fontról 119,7-re, vagyis több mint másfélszeresére emelkedett.

A vállalat szerint a gyenge 2015-ös eredményekre hatással volt néhány egyszeri tranzakció, tavaly viszont a brexitet követő árfolyamváltozások és a szponzori megállapodások egyaránt kedvező irányba lökték a mérleget. A hitelek átcsoportosításával szintén csökkentettek a kiadásokon.

A Renault pénzügyileg is egyre jobban működikForrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A Renault a Lotus felvásárlásával tavaly indított újra önálló csapatot a világbajnokságban, ami valamivel több mint 10 millió fonttal növelte a kiadásaikat, ugyanakkor a tárgyi vagyon értéke is hasonló összeggel nőtt.

Az építkezés keretében bővítették az alkalmazottak létszámát, átlagos állományuk nagysága 475-ről 511-re emelkedett. A fizetési tételeknél ez 2 millió fontos növekedést hozott, és idén még többet költenek bérekre, mivel már több mint 600-an dolgoznak az istállónál.

A Renault egy éve csupán két vetélytársát tudta megelőzni a konstruktőri tabellán, jelenleg azonban a 7. helyen tanyáznak, két pozícióval hátrébb az áhított 5.-nél.

A Williamstől csak 4, a Toro Rossótól 7 pont a lemaradásuk, és a Spanyol Nagydíj már zsinórban a harmadik olyan verseny volt, ahol Nico Hülkenberg a pontszerzők között zárt.

A csapat ügyvezetője, Cyril Abiteboul ezúttal elégedett volt az autó teljesítményével a futamon – korábban inkább az időmérőn, az egy mért körös tempóval alapozták meg a viszonylag jobb eredményeket, és vasárnaponként relatíve gyengébbek voltak, mint szombaton. Az idei autójuk egyik gyenges az, hogy túlságosan érzékeny a széllökésekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!