Wehrlein: Igazságtalan kritikák után pontszerzés büntetéssel

F1 - SPAIN GRAND PRIX 2017 BARCELONE CIRCUIT ESPAGNE EUROPE F1 FORMULE 1 FORMULE UN GP GRAND PRIX MAI RACE WEHRLEIN Pascal (ger) Sauber F1 C36, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from M
WEHRLEIN Pascal (ger) Sauber F1 C36, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 11 to 14 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A német versenyző a Spanyol Nagydíjon begyűjtötte a Sauber idei első pontjait, pedig nem is számított rá. A csapat kockázatos stratégiájából húzott hasznot, még az időbüntetés sem tudta kilökni a pontszerzők közül.

A Saubernek idén nem kellett az utolsó előtti futamig várnia, már Barcelonában megszerezte első pontjait, méghozzá Pascal Wehrlein jóvoltából, akit többen kritizáltak a szezon első két futamának kihagyásáért. Azokról a Bajnokok Tornáján szerzett nyaksérülése miatt lépett vissza, de az idény ötödik versenyén, karrierje legjobb eredményével csattanós választ adott bírálóinak.

A 8. helyet úgy szerezte meg, hogy valójában egy pozícióval előrébb ért célba,

csakhogy a táv felénél megejtett egyetlen kerékcseréjére érkezve rossz oldalról kerülte meg a bóját a bokszutca bejáratánál, ezért 5 másodperces időbüntetést kapott. (Az esetről a Forma-1 hivatalos oldalán, itt látható a videó.) Ezzel visszaesett Carlos Sainz mögé, bár a végeredmény így is felülmúlta az előzetes várakozásait.

Wehrlein megszerezte a Sauber idei első pontjait Barcelonában Forrás: DPPI/Florent Gooden

"Nagyon jó versenyt futottam. Igazán elégedett voltam az autó teljesítményével, csakúgy, mint az egykiállásos stratégiával, amely tökéletesen bevált. A szabadedzések alapján nem is számítottunk ilyen jó eredményre" - ismerte el.

"Nagyon kellemes érzés, hogy meglepetésre a pontszerzők között fejeztem be a versenyt. Köszönetet mondok az egész csapatnak, mindenki pazar munkát végzett a hétvégén. Remélem, hogy a további fejlesztésekkel Monacóban még előrébb lépünk, és hasonló eredményt jegyezhetünk."

A mezőnyből Wehrlein volt az egyetlen, aki egyetlen kerékcserével ért célba, bár a műszaki hiba miatt félreálló Bottas azt mondta, menet közben neki is ugyanerre változtatták a taktikáját.

A csapat főnöke elismerte, hogy az elképzelésükben "volt rizikó, a stratégáink azonban nagyon jól dolgoztak, mindent átláttak." Ezzel arra utalt, hogy Wehrleint pont jókor, a VSC-fázis idején hívták ki a bokszba.

- tette hozzá Monisha Kaltenborn. - Tudtuk, hogy ezért nagyrészt az autó volt felelős, de vasárnap megmutatta, mire képes."

Így már csak a McLaren szerénykedik pont nélkül a konstruktőri tabellán.

A Toro Rossót aggasztja a Sauber javulása

Néhány kiesésnek köszönhetően a tíz csapatból nyolc pontot szerzett Barcelonában, a McLarenen kívül még a Williams maradt hoppon. A Toro Rosso mindkét pilótája az első tíz helyezett között végzett, Sainzt azonban aggasztja, hogy a pályán nem tudta két vállra fektetni Wehrleint.

- mondta. - Nagyobb motorerőre van szükségünk. Szombaton két tizeddel maradtunk le a 7. helyről, szóval képzeljék, mi történne, ha a Renault három tizedet javulna. Minden megváltozna."

"Kell ez a lépés, de valószínűleg még várnunk kell három versenyt rá. Türelmesnek kell lennünk, egyelőre abból kell főznünk, amink van. Az időmérőn nem tartunk ott, ahol szeretnénk, a versenyek azonban egyre jobbak. Ez már a negyedik olyan futam volt zsinórban, ahol az időmérőt követően kapaszkodni próbáltunk felfelé, és remélem, ez nem marad így egész évben."

A Renault eredetileg már a nyár elején, a Kanadai Nagydíjon szerette volna bevetni a továbbfejlesztett motorját, de úgy tűnik, megbízhatósági okokból ezt későbbre kell halasztaniuk.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!