Alonso bárhova átigazolna, ahol nyerhet

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Spanyol Nagydíj
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso walks in the paddock at the Circuit de Catalunya on May 11, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Josep LAGO
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok a McLaren Honda küszködése ellenére is a középpontban van a Spanyol Nagydíj előtt. Jövőre is maradna az F1-ben, de még nem foglalkozik azzal, hogy hol.

Hazai versenyére készül a hétvégén Fernando Alonso, aki a McLaren Honda idei kálváriája ellenére is központi figura, hiszen a hamarosan kezdődő átigazolási időszak egyik meghatározó alakja lehet, Spanyolországban még mindig nagyon népszerű, és az Indy 500-as vendégszereplésével felkavarta a körülötte lévő állóvizet is.

Alonso az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, nem sokat várhat a Spanyol Nagydíjtól, mert az idén még egy versenyt sem fejezett be, ráadásul az ellenfeleik is komoly fejlesztésekkel készültek. Kijelentette, a megbízhatóság terén fejlődniük kell, mert „teljesen elfogadhatatlannak” tartotta, hogy Bahreinben Stoffel Vandoorne, Szocsiban pedig ő nem tudott eljutni még a rajtig sem.

Saját divatmárkát alapított, ez látható a napszemüvegének szárán Forrás: AFP/Josep Lago

„Néhány dolgot helyre kell tennünk ezen a hétvégén az év hátralévő részére, remélhetőleg ez egy új bajnokság kezdete lesz számunkra – jelentette ki.

Az újságíróktól érkező kérdések között felmerült, hogy hajlandó lenne-e visszatérni a Ferrarihoz, ahonnan 2014 végén távozott a még mindig bukdácsoló McLaren Honda kedvéért. Alonso nem zárta ki a lehetőséget, de kijelentette, egyelőre nem foglalkozik a hosszabb távú jövőjével.

de a nyár után, szeptember-október környékén el kell gondolkodnom, hogy mihez kezdek jövőre. Vajon eljött az ideje, hogy új kihívásokat keressek a Forma-1-en kívül vagy itt is lehetőségem lesz bajnokságot nyerni? Ez a fő célom. Mindenre nyitott vagyok. A 2017-es szabályok óta jó vezetni az autókat, bizonyos szempontból visszatért az igazi Forma-1.

Alonso mellett Sainz is hazai pályán versenyez, méltatták egymást a sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Lluis Gene

„Visszakaptuk azt a hatékonyságot és a kanyartempót, amit hiányoltunk az elmúlt években, az autók jól néznek ki kívülről, nekem tetszik a mostani Forma-1, ezért a legfőbb prioritás számomra az, hogy itt versenyezzek jövőre, de nem csak versenyezni, győzni is akarok. A továbbiakban nincs kötelezettségem a McLaren felé, boldog vagyok a csapatnál, de nem nyerünk.”

Alonso a kissé vontatott sajtótájékoztató egyetlen megmosolyogtató pillanatát okozta, amikor megkérdezte a moderátort, James Allent, hogy nézte-e az Indy 500 előtti tesztjét, és amikor kiderült, hogy igen, beszólt a brit újságírónak, hogy „akkor tényleg nem volt jobb dolgod!” Elismerte, hogy még csak ismerkedik az IndyCarral, de szerinte magabiztosabb lesz, mire az ellenfelekkel egyszerre kell pályára lépni.

IndyCar, Fernando Alonso, McLaren Honda Andretti, Indianapolis Motor Speedway Forrás: Chris Owens-IMS Photo 2016/Chris Owens

Rámutatott, hogy a McLaren részvétele az Indy 500-on egyben jelzi azt is, hogy a csapat korábbi vezetője, Ron Dennis és az új főnök, Zak Brown mennyire másként kezeli a feladatát.

ahol a McLaren nem csak az idén áll rajthoz. Szerintem a jövőben a Le Mans-i 24 órás versenyen is elindulnak. A legnagyobb változás az, hogy Zak nem csak a Forma-1-gyel foglalkozik. A legfontosabb nyilván az, hogy autókat adjanak el, és ehhez nyitottnak kell lenni új piacok felé is, különösen az USA-ban, ami a legnagyobb.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!