Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas pont fordítva nyert a Mercedesnél, mint Hamilton

2017.05.06. 17:26

Az első néhány versenyen küszködött, de már pole pozíciója és győzelme is van Valtteri Bottasnak. Elárulta, hogyan vette fel ilyen gyorsan a fonalat.

Nagyot fordult a világ Valtteri Bottasszal a télen, miután Nico Rosberg hirtelen visszavonult, és a Mercedes rávette a Williams csapatot, hogy engedjék el őt. Rosberg alapember volt a modern kori Mercedesnél, a csapat 2010-es létrehozása óta dolgozott náluk, és 2016-ban végre a világbajnoki címet is megnyerte velük.

Ennek egyik összetevője az volt, hogy a szezon előtt a Mercedes összekeverte a szerelőket Lewis Hamilton és Rosberg autója között, hogy elkerüljék a klikkesedést. Hamilton az egész évben háborgott emiatt, Bottas viszont az ő győzelmével záruló Orosz Nagydíj után elárulta, hogy senkit nem vitt magával a Williamstől, és Rosberg mérnökeit, Tony Rosst és Marcus Dudley-t kapta meg.

Bottas már a 4. versenyen győzött a MercedesszelForrás: AFP/Alexander Nemenov

„Ezt már az elején eldöntöttem – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. – Hallottam, hogy Tony-val és Marcusszal fogok együtt dolgozni, akik korábban Nico mérnökei voltak. Úgy gondoltam, hogy ez tökéletes, mert sokat tanulhatok tőlük, és segíteni fognak megérteni a csapat működését. Az emberek mindig másként dolgoznak, minden ember eltérő, ezért másokkal másként dolgozunk.”

„A csapat másként áll hozzá a megbeszélésekhez, új rendszerekhez és helyzetekhez, más újdonságokhoz. Mindenképpen alkalmazkodnom kellett a csapat működéséhez. Ezért is nem erőltettem, hogy bárki is jöjjön velem a Williamstől. Tapasztalt emberekkel akartam dolgozni, mert ők ismerik a legjobban a csapatot.”

Még nem szokott össze teljesen az autóval, az emberekkel viszont jól kijön a csapatbanForrás: Sputnik/Alexei Kudenko / Mikhail Korytov

Bottasnak mindössze négy tesztnapja volt, hogy megismerje az új autót és a csapat működését a pályán, és úgy érezte, az a legcélravezetőbb, ha nyíltan megmondja a véleményét. Ezt szerinte a csapat is értékeli, és befogadták, segítőkészen állnak hozzá. Arra számít, hogy még mindig nem hozta ki magából a maximumot, és további gyorsulást vár.

„Hosszú szezon áll még előttünk, és bízom abban, hogy a tempóm még javulni fog, de elégedett vagyok a személyes teljesítményemmel. Nincs rajtam nyomás, csak élvezem, és próbálok napról napra fejlődni. Ezáltal a jó dolgok ideje is el fog jönni.”

A legfőbb különbség a mentalitás, mert ez a csapat tudja, hogyan kell nyerni. Éhes a sikerre, mindenki optimista, de csalódottak, ha nincs jó napunk.”

Egy középcsapatnál nehéz ilyen hangulatba kerülni, mert a 3-4. hely ott már siker. A Mercedesnek persze komoly forrásai vannak, és sokan dolgoznak itt, ezért különböző projektekre is 100%-ban oda tudnak figyelni. Egy kisebb csapatnál kompromisszumokat kell kötni, de több emberrel és pénzzel gyorsabban lehet fejleszteni, és minden simábban megy.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!