Vágólapra másolva!
Az utódja, Chase Carey keményen beszólt neki: a rövid távú gondolkodásával szerinte megakadályozta, hogy a sport szintet lépjen.

Az F1 új tulajdonosa, a Liberty Media a meglehetősen semmitmondó „tiszteletbeli elnök" pozícióval szúrta ki a sport korábbi, teljhatalmú nagyura, Bernie Ecclestone szemét. A két fél kapcsolatát azóta is a kölcsönös bizalmatlanságon alapuló kutya-macska barátság jellemzi: Ecclestone utalt rá, hogy pár évig maradni szeretett volna a sport élén, és ha félre akarta állítani, a Libertynek nem szabadott volna sebzett vadként életben hagynia őt.

A Libertynél viszont úgy vélik, a világbajnoki sorozat problémáinak jelentős részéért ő a hibás.

A PA-nak most ebben a szellemben nyilatkozott az utódja, Chase Carey is, aki szerint Ecclestone érdeme, hogy 8 milliárd dolláros üzletté fejlesztette az F1-et, de túl sokszor mondott nemet, amivel általános frusztrációt okozott.

„Rengeteg mindent meg kellett csinálnunk, amit ő nem csinált meg. Úgy éreztük, a sportot az elmúlt öt-hat évben nem menedzselték úgy, hogy kiaknázzák a benne rejlő potenciált, nem használták ki a kínálkozó helyzeteket – mondta Carey. – Senki nem tökéletes, mindannyian hibázunk."

Chase Carey sok mindenért Ecclestone-t hibáztatja Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Carey szerint – aki Sean Bratches kereskedelmi és Ross Brawn sportszakmai igazgatóval hármasban látja el Ecclestone eddigi feladatait – elsősorban a rövidlátó gondolkodás vezette rossz utakra az F1-et. Ironikus módon épp a hibrid turbómotorokat hozta fel példaként, amelyek bevezetését pedig maga Ecclestone is hevesen ellenezte.

– jelentette ki Carey. – Bernie mindig csak rövid távra előre gondolkodott, mi viszont hosszú távra építkezünk."

„Némelyik döntést alaposabban át kellett volna gondolni. A jelenleg használt motorok például túl bonyolultak, túl drágák lettek, és megfosztották a sportot az egyik legfőbb varázsától, a hangjától. Mi is tenni fogunk lépéseket, de némelyik időbe fog telni. Nem lesznek új motorok két hónapon belül, mert ha elkapkodnánk a dolgot, több kárt okoznánk vele, mint amennyi haszna lenne."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!