Az F1 Nagy Futammal kezdené puhítani Londont

BRITAIN-F1-EVENT01 Horizontal People gather to see F1 drivers take laps of Regent Street in London 06 July 2004. The busy street normally filled with shoppers was blocked off for the F1 display ahead of the Grand Prix race at Silverstone, U.K.    AFP PHOT
People gather to see F1 drivers take laps of Regent Street in London 06 July 2004. The busy street normally filled with shoppers was blocked off for the F1 display ahead of the Grand Prix race at Silverstone, U.K. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
A sport új tulajdonosa, a Liberty Media több nagyvárosban szeretne versenyt, de egyelőre csak a silverstone-i Brit Nagydíj promóciója a cél.

Már Bernie Ecclestone is szeretett volna egy utcai versenyt Londonban, és a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media sem titkolja, hogy minél több metropoliszba akarja eljuttatni a sportot, ahol az jobban szem előtt van. Habár ez egyelőre nem merült fel – rövidtávon csak a silverstone-i Brit Nagydíj promótálása lenne a cél –, a Liberty tárgyalásokba kezdett a westminsteri városi tanáccsal egy júliusra tervezett utcai bemutatóval kapcsolatban.

Az F1 főnöke, Chase Carey a The Timesnak nyilatkozva nemrég aggasztónak nevezte, hogy a nagydíj milyen csekély figyelmet kap.

– mondta. A Telegraph-nak hozzátette: „London nagyszerű város, nem kérdés, hogy azok közé tartozik, ahol ott akarunk lenni."

A rozmárorrú Williams a 2004-es utcai parádén, Londonban Forrás: AFP/Carl De Souza

A westminsteri tanács szóvivője megerősítette, hogy már egyeztettek a Liberty képviselőivel egy városi bemutatóról, amelyre a július 16-i Brit Nagydíj felvezetéseként kerülhetne sor. Nem most rendeznének először ilyet a brit fővárosban, de a legutóbbira elég régen, még 2004-ben került sor. Azon nyolc F1-es csapat vett részt a Piccadilly Circus környékén.

A szervezést most az Autosport szerint megkönnyítheti, hogy míg korábban a parlament jóváhagyása kellett a közutak versenyautók számára történő lezárásához, egy múlt havi törvénymódosítás jóvoltából erre már elég a helyi önkormányzatoknak és a brit motorsport szövetségnek áldását adnia.

Carey egyébként elárulta azt is, hogy a Liberty felvette a kapcsolatot olyan városokkal, amelyek nyitottak lennének nagydíjak rendezésére.

Bár korábban úgy hírlett, szeretnék 25-re növelni az egy szezonban megrendezett fordulók számát, a csapatok a 20-at is határesetnek tartják, és most ő sem erősítette meg, hogy bővíteni szeretnének.

„Fontos a terjeszkedés, egyelőre azonban a jelenlegi versenyek megerősítése a célunk, illetve az, hogy mind a tíz csapat helyét biztosítsuk a rajtrácson" – jelentette ki Carey.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!