Vágólapra másolva!
Bottasnak fel se tűnt, hogy majdnem egy évtizede nem szerzett finn versenyző pole pozíciót a Forma-1-ben, Hamilton viszont kristálytisztán emlékszik az utolsó ilyen alkalomra. Hamilton és Bottas poénkodott kicsit a finneken a sajtótájékoztatón.

A Bahreini Nagydíjon Valtteri Bottas lett az ötödik finn versenyző, akinek sikerült pole pozíciót szereznie a Forma-1-ben, elődei Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen és Heikki Kovalainen voltak. Utoljára pont utóbbi volt a pole-ban, még a 2008-as Brit Nagydíjon, és az ismert finn szakújságíró, Heikki Kulta utánaszámolt, hogy azóta 168 verseny telt el.

Ezt a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón közölte Bottasszal, aki természetesen azt mondta, nagyon jó érzés újabb pole-t adni hazájának.

- nyilatkozta. - Jó megszakítani a finn pole nélküli sorozatot, sok verseny telt el így."

Bottas először villantott a Mercedesszel Forrás: DPPI/Florent Gooden

Amikor a mellette ülő, az időmérőn harmadikként végző Sebastian Vettel megkérdezte, Kovalainen elsősége idején hol versenyzett, elmondta, hogy a Forma Renault-ban. Lewis Hamilton élénken emlékszik rá, amikor előző finn csapattársa karrierje egyetlen időmérős sikerét ünnepelhette.

"Kristálytisztán emlékszem, 2008-ban volt, Silverstone-ban. Heikki fantasztikus munkát végzett, egész hétvégén gyorsabb volt nálam, és eltérő beállításokat használtunk - mesélte. - Akkoriban az autóinkban lévő benzin mennyiségében 2 környi különbség volt (akkoriban a szabályok szerint a Q3 résztvevői annyi benzinnel mentek, amennyit a rajthoz választottak, és a csapattársak autóit az első bokszkiállás időpontja miatt értelemszerűen nem tankolhatták meg egyformán), és mivel azon a hétvégén ő volt a gyorsabb, neki járt a könnyebb tank."

A sajtótájékoztatón később

Vettellel együtt lazábbra vette a figurát, élcelődtek kicsit a hűvös finneken.

"Eszembe jutott egy őrültség: mérget veszek rá, hogy (Heikki Kultának) van egy fala, amelyre minden nagydíj után húzgálja a strigulákat, és mormog, hogy »a fenébe, újabb verseny (finn pole nélkül)«. Van már rajta 130-180 rovátka, vagy mennyi. Szóval van rajta 168, és biztos vagyok benne, hogy hétfőn újrafesti, és újra tiszta lesz!" - mondta Hamilton.

Vettel ekkor közbeszólt, és az alábbi beszélgetés zajlott le:

Vettel: Van egyáltalán finn szó arra, hogy 'izgatott'?
Bottas: Van hasonló jelentésű.
Hamilton: Biztos valami nagyon egyszerű. Hogy mondják finnül, hogy 'izgalmas'?
Bottas: (nem hallható)
Vettel: Látják! Nincs is ilyen szavuk!
Hamilton: Biztos nem sűrűn használják.
Bottas: Tényleg nem tudom.

A Google Translator nekünk azért kidobott néhány találatot a fordításra.