Társoldalunk:

Button helyettesíti Alonsót Monacóban

2017.04.14. 13:34

A McLaren nem húzott meglepőt, amikor bejelentette, hogy a hercegségben a 2009-es világbajnokot indítja az Indy 500-on vendégszereplő Alonso helyett.

A McLaren bejelentette, hogy Monacóban korábbi pilótája, Jenson Button ugrik be Fernando Alonso helyére. Mint ismert, a spanyol kitérőt tesz az ugyanazon a hétvégén rendezett Indy 500-on, ezért kihagyja a patinás F1-es viadalt.

"Felcsigáz, hogy egy alkalommal visszatérhetek a Forma-1-be, és nem is tudnék jobb helyszínt elképzelni ehhez, mint választott otthonom, Monaco nagydíját - mondta a 2009-es világbajnok. - Korábban nyertem itt, 2009-ben, és egyike a kedvenc versenypályáimnak."

"Trükkös utcai pálya, ahol a pilóta sokat nyom a latba. Noha a McLaren-Honda MCL32 nem kezdte jól a szezont, úgy vélem, Monacóhoz jobban fog passzolni, mint a gyorsabb helyszínekhez, ahol Fernando és Stoffel (Vandoorne) eddig rajthoz állt."

Button és Alonso csapattárs volt két éven keresztül a McLarennélForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Button elmondta, hogy a szimulátorban fog készülni a visszatérésre, ami azt jelentheti, hogy a csapat az eredeti terveiknek megfelelően a fiatal Vandoorne-nak és Oliver Turveynek ad vezetési lehetőséget a Bahreini Nagydíjat követő teszten. Eric Boullier megerősítette ezt, és szerinte Button gyorsan elkapja majd a fonalat, így a Monacót megelőző Spanyol GP első edzésén sem ültetik volán mögé.

A brit hozzátette: "elképesztően fitt vagyok, mostanában sokat triatlonoztam, ezért nem aggódom" az erőnlét miatt. Bár hivatalosan csak szabadságon van idén, és elvileg nyitva áll előtte a kapu, hogy jövőre folytassa a karrierjét. Amióta Alonso nyilvánosságra hozta a döntését az Indy 500-on való részvételről, sokan sejtették, hogy korábbi csapattársa ül be az autójába a monacói hétvégére.

Tréfának indult Alonso részvétele az Indy 500-on

A McLaren új vezére, Zak Brown nem tart attól, hogy a Forma-1-ben tizenhét szezont eltöltő pilóta kiesett volna a ritmusból.

Semmit sem veszített a versenyképességéből néhány hónap alatt - jelentette ki. - Csupán pár nagydíjat hagyott ki az utolsó versenye, a tavaly novemberi Abu-Dzabi Nagydíj óta."

Korábban egyébként elárulta, hogy az ő fejéből pattant ki Alonso Indy 500-as kalandjának ötlete, de először csak tréfának szánta.

"Az Ausztrál Nagydíj előtt odaszóltam Fernandónak, hogy »hé, egyszer közösen elindulhatnánk Indyben is.« Bedobtam a csalit, hogy vajon hogyan reagál. Viccelődve felelt, én meg ennyiben hagytam a dolgot" - mondta.

"Ausztráliában aztán Fernando, Eric (Boullier, a McLaren versenyigazgatója) és a Honda képviselőivel beszélgettünk, és felmerült a téma. Fernando hozta fel, azt mondta: »A Hondának káprázatos hagyományai vannak a Speedway-en, és az az álmom, hogy megcsináljam a mesterhármast. Korábban már Le Mans-ba is el akartam menni, és nagyon szeretnék elindulni veletek az Indyn.«"

Alonso végül a Kínai Nagydíj szombati napján döntötte el végleg, hogy belevág a kalandba, és a McLaren a Honda segítségével két nap alatt elintézte, hogy indulhasson az Andretti Motorsporttal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!