Vágólapra másolva!
A versenyzők szakszervezetének elnöke szerint az F1 ismét hiteles lett a szabályváltozások révén, és a nehéz előzés is csak fokozza ezt. Szeretné, ha szorosabb lenne a mezőny.

Az ausztráliai idénynyitó után megoszlanak a vélemények arról, hogy beváltak-e a szabályváltozások, hiszen az élmezőnyben szorosabb csata várható a korábbiaknál és az autók is jobban néznek ki, de még a korábbiaknál is nehezebbnek tűnik az előzés. Alex Wurz, a versenyzők szakszervezetének (GPDA) elnöke viszont a Motorsport.com-nak azt mondta, a pilótáknak tetszik az új F1.

„Hitelessé vált, és ez át is jön, így eladhatóbb lett. Ha az ember azt hallja, hogy egy többszörös világbajnok levegőért kapkod a rádión, miközben folyamatosan nyomja a pedált, akkor nem kell magyarázni, hogy ez fizikailag megterhelő és kihívást jelent a vezetés. Most minden körben nyomhatják az autónak, és ez menő. Szerintem ez mindenképpen jó irány.”

Jobb lett, mint volt Forrás: AFP/Saeed Khan

Wurz szerint már csak arra lenne szükség, hogy az első és az utolsó között kisebb legyen a különbség, és a televíziós közvetítés során változtassanak a fedélzeti kamerák képein, változzon a látószög és jobban rázkódjanak, hogy az autók belülről is gyorsabbnak tűnjenek, de szerinte

az F1 a helyes irányba indult el, és már csak az új tulajdonosok dolga, hogy felpörgessék a sport népszerűsítését.

Bár sokan kritizálták az előzéseket, és Wurz meg is érti azokat a versenyzőket, akik panaszkodnak azért, mert nehézkesek a helycserék, szerinte a legjobb pilóták mezőnyében nem is várható, hogy könnyű lesz leküzdeni az ellenfeleket. „Ha megnézzük a 2000-es éveket, az emberek azt mondták, hogy az előzés nehéz, és a versenyek unalmasak, mégis az volt a legnépszerűbb időszaka az F1-nek, mert hiteles volt és menő.”

Wurz optimizmusa mellett azonban számos probléma akad még a Forma-1-ben, ezek közé sorolható az erőforrások kérdése, a mesterséges előzések a DRS-sel, a magas költségek, a verseny befolyásolása gazdasági eszközökkel vagy a spórolás az üzemanyaggal, ami olykor még mindig visszaveti a pilóták igyekezetét.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!