Vágólapra másolva!
A csapat számára simán zajlottak az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzései, és Hamilton is örül, hogy megoldották a teszteken jelentkező gondokat. Bottas alaposan lemaradt, de biztos benne, hogy közelebb tud kerülni a csapattársához.

A Mercedes ott kezdte a 2017-es szezont, ahol a tavalyi abbahagyta: az élen. Bár a téli tesztek alapján sokan szoros versenyt várnak a címvédő istálló és a Ferrari között, az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzéseit Lewis Hamilton fölényesen uralta. Még új csapattársánál, Valtteri Bottasnál is egész nap fél másodperccel gyorsabb volt.

Az új szabályok szerint épített autók tempója azonnal megmutatkozott, Hamilton délután az ultralágy gumikon máris 1 tizedmásodpercre megközelítette a melbourne-i pályacsúcsot. Azt mondta, a Mercedes napja „99 százalékig tökéletesen" sikerült, és miután az előszezonban egyes fejlesztéseik félresiklottak, a pénteki tapasztalataik megkönnyebbülést jelentettek számukra.

– mondta. – Nagyon biztató, hogy alig egy héttel később olyan autóval érkeztünk ide, ami pont úgy viselkedik, ahogy kell."

Bottas egész nap fél másodperccel lassabb volt Hamiltonnál - katt a galériához! Forrás: AFP/Saeed Khan

„Nagyszerű érzés volt kint lenni a pályán, a srácok fantasztikus munkát végeztek. Egyelőre a rövid és a hosszú etapokon is jó formát mutattunk, és megtettünk minden kört, amit szerettünk volna. Tényleg úgy érkeztünk ide, hogy nem tudtuk, mennyire állunk jól. Az első edzésen egyértelmű volt számunkra, hogy a Ferrarik nem tették oda magukat rendesen. A másodikon persze hirtelen gyorsak is lettek. Majd holnap derül ki, mi az igazi helyzet."

A Ferrarik csak délután vetették be az ultralágy keveréket, és jóllehet, balanszproblémákkal küszködtek, Sebastian Vettel így is beférkőzött a Mercedesek közé. A Red Bullokra fél másodpercet vert, Hamiltontól azonban ugyanennyivel lemaradt, és

Toto Wolff, a csillagos márka csapatának főnöke elismerte, hogy a brit versenyző jelenleg „egy külön ligában van."

„Az egy mért körös tempója nagyon erős volt, és a hosszú etapok is stabilan alakultak. Hány kört is tett meg az ultralágy gumikkal? 15-öt, 16-ot vagy 17-et? Valami ilyesmi, és nagyon egyenletesen. Elégedett vagyok."

Bottas most szembesülhetett először élesben új csapattársa tempójával, s míg Vettelnél csak 9 ezredmásodperccel volt lassabb, tőle délelőtt és délután is bő fél másodperccel kikapott, ráadásul a versenyszimulációk során sem sikerült tartania vele a lépést. Ennek ellenére nem keseredett el.

„A balanszon még dolgoznunk kell, de a programunkat gond nélkül teljesítettük – mondta. – Határozottan úgy érzem, hogy holnap képes leszek előrelépni. Ezek csak edzések voltak. Szombaton fog kiderülni, mi a helyzet valójában."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!