A Ferrari részesedést vásárolt a Forma-1-ben

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Orosz Nagydíj, F1 logo
Scuderia Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the qualifying session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit on April 30, 2016. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Egy korábbi szerződésben felajánlott opciót aktiválhattak a sportautógyárnál.

A Ferrari kiadta az előző üzleti évet összegző éves jelentését, amelyből kiderül, hogy részesedést vásárolt a Forma-1-ben. A Liberty Media korábban minden csapatnak felajánlotta a lehetőséget, hogy bevásárolják magukat a sportba, de szavazati jogot nem kínáltak nekik. Az istállók a kedvező ár ellenére sem éltek ezzel.

A sportautógyár elnök-vezérigazgatója, Sergio Marchionne is óvatosan nyilatkozott az üzleti lehetőséggel kapcsolatban, decemberben azt mondta, látni akarja, hogy a Ferrari mire számíthat az F1 új tulajdonosától, és leszögezte azt is, hogy a már érvényben lévő szerződések feltételei nem változnak a tulajdonosváltás kapcsán. A jelentés szerint lehetséges, hogy a Ferrari nem is a Liberty ajánlatát fogadta el, hanem egy korábbi szerződés alapján döntött a részvények megszerzése mellett.

A Ferrari részesedést vásárolt az F1-ben Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A jelentésben kitérnek arra, hogy 2017. január 23-án a Liberty Media Corporation végrehajtotta a Forma-1-es világbajnokságot működtető Delta Topco Limited összes részvényének felvásárlását. A jogtulajdonossal kötött kétoldalú megállapodást a tulajdonosváltás nem befolyásolja, de a Ferrari érvényesített egy opciót, ennek részeként 11,4 millió dollár készpénzhez jutottak.

E kifizetés mellett 145 ezer Liberty Media Corporation részvényre, és 911 ezer dollár értékű Liberty Media átváltható kötvényre is szert tettek.

A dokumentum szerint a részvényopció aktiválását a Delta Topco eladása miatt tették meg. A Ferrarinak lehetőséget biztosítottak rá, hogy előre megállapított számú Delta Topco részvényt vásároljanak szabott áron, bizonyos események megvalósulása esetén. Miután a Delta Topcót a Liberty Media teljesen felvásárolta, az opciót átértékelték.

Már 2020 utánra készülhetnek

A Ferrari az egyetlen csapat a Forma-1-ben, ami az 1950-ben létrehozott világbajnokság eddigi összes szezonjában versenyzett. Részben ennek is köszönhető, hogy különlegesen kedvező anyagi feltételeket harcoltak ki maguknak, sőt bizonyos szabályok bevezetése ellen vétóval is élhetnek.

A 2013-ban megkötött kétoldalú szerződéseknek köszönhetően 2020-ig nagyon jól keresnek az F1-es szerepléssel, és erről a későbbiekben sem akarnak lemondani, bár a Liberty célzott már erre. Lehet, hogy a részvénycsomag megvásárlása már a hamarosan kezdődő tárgyalások előkészülete.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!