Társoldalunk:
Hírlevél

Itt az első kép egy idei F1-es autóról

2017.02.17. 09:46

A Williams kiadott néhány számítógépes grafikát a 2017-es FW40-ről, amelyen már látszanak az új szabályoknak megfelelő stílusjegyek.

A Williams lett az első csapat, amely bepillantást engedett abba, hogy milyenek lesznek valójában az idei F1-es autók. A grove-i istálló kiadott két képet és egy videót az új FW40-ről. Ezek egyelőre csak számítógépes grafikák, nem fotók – a rendes bemutató időpontját még nem hozták nyilvánosságra –, de így is tisztán kivehetők rajtuk az új szabályoknak megfelelő stílusjegyek.

Jól látszik például a hátrafelé nyilazott első, valamint a korábbinál laposabb, szélesebb hátsó vezetőszárny, a szélesebb nyomtáv, illetve a nagyobb gumik. A felső levegőbeömlő formája is más, mint a tavalyi FW38-é (a 39-es számot az évfordulóra való tekintettel átugrotta a Williams), az oldalsóké viszont hasonló, igaz, a méretük értelemszerűen megnőtt.

A grafikák alapján beigazolódni látszik az a feltevés is, hogy az idei autókra jellemző lesz a „cápauszony" a motorburkolat tetején, jóllehet,

az FW40 ránézésre ezen túlmenően is gyanúsan sokat örökölt elődjétől, ezért lehet, hogy a képeken látható aerodinamikai csomag a szárnyaktól eltekintve még a tavalyin alapszik.

Az autó hátulján a karosszéria-borítást rásimították a kipufogócső végére, míg tavaly hamarabb véget ért, viszont az orrkúp végén található „bütyök" megmaradt, és az első szárny tartópillére is az egy évvel ezelőttire emlékeztet.

Az új FW40 félig oldalrólForrás: Williams

A csapat ugyanakkor aligha teregette ki ilyen korán a lapjait, az FW40 végleges változata valószínűleg jelentősen különbözni fog a grafikán látottól.

Az FW40 szembőlForrás: Williams

Az F1 technikai szabályait erre az évre jelentősen átírták: a leszorítóerő és a tapadás a nyomtáv, a diffúzor, a szárnyak és a gumik méretének növekedése révén annyival nagyobb lesz, hogy a köridők 4-5 másodperccel is javulhatnak – igaz, ezt az értéket eredetileg nem a 2016-os, hanem a 2015-ös értékekhez lőtték be.

A tavalyi FW38Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A többi istálló a jövő héten mutatja be új autóját, a hivatalos tesztelés pedig még egy héttel később, február 27-én kezdődik majd.

A Williams egyébként az idén az újonc Lance Strollal és a veterán Felipe Massával vág neki az F1-es idénynek, miután Valtteri Bottas átigazolt a Mercedeshez a visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg helyére. A csapat háttérstábjában szintén több változás történt: míg Pat Symonds technikai igazgató visszavonult, a helyére várhatóan megérkezik a Mercedestől Paddy Lowe, illetve a Ferrari korábbi aerodinamikai főnöke, Dirk de Beer.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!