Vágólapra másolva!
Egy brit képviselő kifogásolja a bevételek versenyellenes elosztását, és az F1 eladását is szabálytalannak tartja. Beadványát támogatták az Európai Parlamentben.

Eljárást indítana a Forma-1 ellen Annelliese Dodds, brit EP-képviselő, és az általa elkészített beadvány január végén felkerült az Európai Bizottság napirendjére. Ez nem jelenti azt, hogy automatikusan vizsgálat indul az F1 ellen, de Dodds üdvözölte, hogy az Európai Parlament „támogatta a felhívásomat, hogy azonnali és átfogó eljárás induljon a Forma-1-ben tapasztalható versenyellenes gyakorlatok miatt.”

A probléma forrása, hogy az F1-es csapatok és a jogtulajdonos közötti együttműködést kétoldalú szerződések szabályozzák, ezek eltérő feltételeket biztosítanak a sportban résztvevő csapatoknak. Jelentős különbségek vannak a bevételek elosztása terén, és vannak indulók, amelyek a szabályalkotásba is beleszólhatnak, ráadásul e két tényező általában együtt jár, így több csapat is jelentős előnybe kerül, hiszen befolyásolhatják a szabályok alakulását, és többet költhetnek fejlesztésre.

Folytatódik a lobbizás az F1 elleni vizsgálat érdekében Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Különösen a nehéz anyagi helyzetben lévő Sauber és Force India elégedetlenkedik, ők másfél éve már panaszt is tettek az EU-nál, de érdemi lépés még nem történt az ügyben. Közben újabb csapat ment csődbe, és eladták az F1-et is, ami újabb kérdéseket vet fel, hiszen az ügylet létrejöttével a szankcionáló feladatokat ellátó Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) is bevételhez jutott.

– vázolt Dodds egy olyan helyzetet, ami a gyakorlatban soha sem fordul elő, és arra sem tért ki, hogy a kisebb csapatok önként fogadták el a nekik felajánlott szerződések feltételeit. – A Forma-1 problémái jóval túlmutatnak a pénzdíjak elosztásán, mert súlyos aggályok merülnek fel a brit adóhatósággal kötött megállapodás kapcsán is, hiszen ez lehetővé tette a sportnak, hogy mindössze 2% adót fizessenek.”

Bernie Ecclestone, az F1 nemrég leváltott ügyvezetője általában úgy próbálta megtörni a csapatok összefogását, hogy eltérő üzleti feltételeket ajánlott nekik Forrás: AFP/Roslan Rahman

„Az is komoly összeférhetetlenség, hogy a szabályokat betartató szervezet 79,5 millió dollárt kapott, miután jóváhagyta a sport eladását a Liberty Mediának. Számos levelet intéztem már az Európai Bizottság felé, hogy indítsunk átfogó vizsgálatot, és hálás vagyok, hogy most az Európai Parlament is felszólalt az ügyben.

Amennyiben az F1-et elmarasztalják egy esetleges vizsgálat során, a bevételeik 10%-át róhatják ki büntetésnek, ez a tavalyi adatok alapján több, mint 100 millió angol font lenne, és kötelezhetik a sportot működtető Formula One Managementet, hogy bontsák fel a szerződéseket. A reform nem feltétlenül lenne káros a FOM számára, mert az új tulajdonos is fenntarthatóvá tenné az F1 működését, de elsősorban a költségplafon bevezetésén gondolkodnak, nem a jogdíjak emelésén.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!