Vágólapra másolva!
A jövő héten két napig próbálgatják az új F1-es esőgumikat a Pirelli megbízásából. Ezeket az abroncsokat tavaly élesen bírálták, és az idén még nagyobb szerepük lesz.

A Renault valenciai, és a Ferrari fioranói tesztkörei után a jövő héten újra hangos lesz a Scuderia saját pályája, mivel az olasz istálló a Pirelli megbízásából két napig próbálgatja majd az abroncsgyártó új esőgumijait. Az FIA Motorsport Világtanácsa január végén engedélyezett privát tesztet a gyártó számára, hogy fejleszthessék a tavaly élesen bírált, esős pályára való abroncsokat.

A mezőny tagjai már régóta panaszkodtak az esőgumik teljesítménye miatt, sokan úgy vélték, a silány termékek miatt van szükség hosszú Safety Car fázisokra rossz idő esetén. Ez különösen a tavalyi Brit Nagydíjon csúcsosodott ki, de Brazíliában is akadtak gondok. A Pirelli azt állítja, az intermediate gumik kapcsán csak azt kérték tőlük, hogy gyorsabban melegedjenek fel, a teljes esőgumikat viszont alaposabban át kellett dolgozniuk a 2017-es szezon előtt.

Tavaly augusztusban Sebastian Vettel próbálgatta Fioranóban az idei esőgumik prototípusait Forrás: Ferrari

„A szezon során csak az esős gumikon fogunk dolgozni, próbáljuk csökkenteni a felmelegítésükhöz szükséges időt, különösen az állórajtok előtt” – utalt Paul Hembery, a Pirelli motorsport menedzsere az új szabályra, amely szerint, ha a Safety Car mögött kezdődik a futam, a biztonsági autó távozása után akkor is állórajtot vesznek a pilóták.

Bár eredetileg csak egy tesztnapról van szó, február 9-től két napig tesztel majd a Pirelli a Ferrari segítségével Fioranóban. Az olasz istálló a 2015-ös autó módosított változatát használja majd, gyaníthatóan azért, mert ugyanezzel, ugyanott kezdődött meg az esőgumik tesztelése 2016. augusztus 1-jén. Egyelőre nem tudni, hogy ezúttal ki ülhet majd a volán mögé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!