Verstappen nem Senna, hanem Mansell

Forma-1, Red Bull, Max Verstappen
VERSTAPPEN Max (ned) Red Bull Tag Heuer RB12 action during the 2016 Formula One World Championship, Brazil Grand Prix from November 11 to 13 in Sao Paulo, Brazil - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
A Red Bullok tervezése fölött bábáskodó Adrian Neweyt Max Verstappen a korábban közkedvelt Nigel Mansellre emlékezteti. Egyikük sem félt konfrontálódni.

A Forma-1 egyik üde színfoltja Max Verstappen, aki még nincs 20 éves, de már a harmadik teljes szezonjára készül a világbajnokságban, aratott egy futamgyőzelmet, és többször is felállhatott a dobogóra. A legnagyobb elismerést a tavalyi Brazil Nagydíjon érdemelte ki, amikor a nedves pályán világbajnokokat megszégyenítő tempóban és stílussal autózott.

Verstappent korábban legtöbbször a legendás Ayrton Sennához hasonlították, de autójának főtervezője, Adrian Newey szerint inkább az 1992-es világbajnok Nigel Mansellre emlékeztet. A brit pilótát sokan kedvelték, mert látványosan, mindent beleadva versenyzett, ami a sok balszerencse mellett sikereket is hozott neki.

Rögtön látszik, hogy a pályán van Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Max izgalmas újonc, bár tavaly már a második évét teljesítette, úgyhogy szigorúan nézve nem is az – mondta Newey. – Ahogy vezeti az autót, az Nigel stílusára emlékeztet. Mansellben az volt a drámai, hogy az ember már ránézésre is mindig tudhatta: ő ül az autóban.

Az F1 történetének legfiatalabb versenyzője a gokartos évek után mindössze egy szezont húzott le az F3-ban, majd onnan a Toro Rossóhoz katapultált. A vakmerőség határát súroló előzéseivel rögtön felhívta magára a figyelmet, és hatékonyan is védekezett, bár a Red Bullnál futott versenyei idején már gyakran keményen bírálták ezért, még szabályt is módosítottak miatta.

Mansell az 1992-es Magyar Nagydíjon biztosította be a világbajnoki címét Forrás: Williams F1

Ez azonban őt látszólag egyáltalán nem érdekelte: folytatta a határok feszegetését úgy, hogy manőverei miatt büntetést egyelőre csak egyszer, Mexikóban kapott, ahol levágott egy kanyart. Newey szerint

Verstappen hozzáállása is Mansellt idézi.

„Nagyon emlékeztet Nigelra – mondta Newey, aki a Williamsnél dolgozott együtt Mansellel és Sennával is. – Mintha előre tudná, hogy ütésváltásra kell készülnie, de csak a saját dolgával törődik, és úgy gondolja, hogy ha ez másnak nem tetszik, az az ő baja.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!