Ecclestone és társai teljesen kiszállnak az F1-ből

Forma-1, Bernie Ecclestone, Spanyol Nagydíj
ECCLESTONE Bernie (gbr) FOM president president de la FOM ambiance portrait during 2016 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 13 to 15 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Az F1 hétfőn leváltott, volt ügyvezetője eladja a maradék részesedését is a sportban, és így tesznek a hozzá lojális részvényesek is. A brit sajtó baráti része támadni próbálja a Liberty hatalomátvételét.

Bő negyvenéves regnálás után hétfőn leváltották Bernie Ecclestone-t az F1 ügyvezetői pozíciójából, és helyét Chase Carey, az F1 új elnök-vezérigazgatója, valamint Ross Brawn és Sean Bratches vette át. Ecclestone papíron tiszteletbeli elnökként marad a testületben, de nem vette jó néven a döntést.

Ennek következménye, hogy a Guardian szerint a hozzá lojális kisrészvényesekhez hasonlóan gyakorlatilag a teljes, még meglévő részesedését eladja az F1-ben. Ecclestone 950 599 részvényt adhat el, ez 28 millió dollárral gazdagíthatja a számláját, ami egyébként eltörpül az F1 nagyságrendileg 8 milliárd dolláros értéke mellett.

Ecclestone némi zsebpénzzel gazdagodik Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ecclestone mellett az F1 továbbra is hivatalban lévő pénzügyi igazgatója Duncan Llowarch 4,6 millió dollár értékű részvényt árul, Martin Sorrell, a WPP reklámügynökség ügyvezetője, egyben az F1-et korábban ténylegesen működtető Delta Topco résztulajdonosa 1,9 millió dollárnyi papírt hirdet a UBS révén. A tranzakciók gyakorlatilag semmilyen befolyással nincsenek az F1-es hatalomátvételre.

A brit sajtó Ecclestone-hoz húzó frakciója közben fúrni próbálja a Liberty Mediát

a menedzsment átszervezése kapcsán. Pár nappal ezelőtt a Guardian hasábjain Christian Sylt arról számolt be, hogy a Liberty „adóhatékony struktúrát” állított fel, és a nyereséget kajmán-szigeteki és delaware-i számlákon keresztül optimalizálják.

Amerikai kézbe kerül az F1, de továbbra is adóparadicsomokon át folyik a bevétel Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A Delta Topco papíron eddig is egy adóparadicsomban, Jersey-ben működött, adózási szempontból John Malone, a Liberty tulajdonosa ezt „nagyszerű felállásnak”, Greg Maffei, a cég ügyvezetője pedig „vonzónak” nevezte.

Sylt a Pitpass.com-on arról is ír, hogy Carey interjúi „lágy marketing szövegek”, és ismét elővette azt a problémát, hogy az FIA 1%-os tulajdonrészt birtokolt az F1-ben, ezért „súlyos összeférhetetlenséget” okozott, hogy a szövetség anyagilag is érdekelt volt az üzlet jóváhagyásában. A szerző több jogász megkérdezésével érvel az ügylet jogszerűtlensége mellett, és egy ITV-interjút idéz, amely során

Carey azt mondta, ő nem érzi kényelmetlenül magát, mert az FIA még az ő érkezése előtt tulajdonrészt szerzett, és korrekt árat kaptak a részesedésükért cserében.

Peter Windsor a Twitteren pedig meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Ecclestone egy szakadár-bajnokság szervezésébe kezdett, de a hírt több bennfentes is kétkedéssel fogadta, mivel korábban pont Ecclestone épített olyan biztosítékokat a Forma-1-be, amelyek ellehetetlenítik komoly alternatíva kialakítását.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!