Vágólapra másolva!
Az F1 új elnök-vezérigazgatója szerint a sport 15 éves lemaradásban van, de befektetésekkel és új szemlélettel fel lehet rázni. Újra megszólítanák a közönséget.

A Forma-1 történetének egyik, hanem a legfontosabb változása kezdődött meg hétfőn, amikor az új tulajdonos, a Liberty Media leváltotta Bernie Ecclestone-t, és egy háromtagú testületet állított a helyére Chase Carey, Ross Brawn és Sean Bratches személyében. A menedzsment célja és feladata, hogy új színt hozzon az F1-be, és fellendítse az elmúlt 4-5 évben stagnáló üzletet.

Az elnök-vezérigazgatói posztra lépő Carey az AP-nek adott telefoninterjúban megerősítette, hogy a terveik között szerepel egy újabb futam rendezése az USA-ban, lehetséges helyszínként New York, Los Angeles, Miami és Las Vegas merült fel. Kijelentette, nagyon különleges futamot akarnak, és komoly lehetőséget látnak az amerikai piacban, de fel kell építeniük az ottani jelenlétet.

Az F1 mostanában ritkán tud igazi show-t nyújtani Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

Carey leszögezte, hogy az F1-es rendezvények világszerte „kissé fáradtnak tűnnek”, és fontosnak nevezte a nyugat-európai versenyeket. „Bizonyos mértékig be kell szállnunk, hogy ezeket a futamokat nagyobbá és jobbá tegyük a mostani állapotnál, miközben megőrizzük a hagyományaikat”, azt viszont

kizárta, hogy hirtelen elkezdik csökkenteni a pályákra kirótt jogdíjakat.

„Hajlandók vagyunk költeni a sportra, de mi vagyunk az új fiúk, úgyhogy mindenki azon gondolkodik, hogy újra lehet-e tárgyalni a megállapodásokat. Nem hiszem, hogy ez a helyes hozzáállás. A versenyeket nagyobbá és jövedelmezőbbé kell tennünk, mi pedig készek vagyunk egyeztetni a rendezőkkel arról, hogy ezt miként érjük el. Ez a célunk.”

Hiába bajnok a Mercedes, és sikeresek a hazai pilóták, a Német Nagydíj nem tud megélni Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Az új elnök-vezérigazgató Ecclestone-nal ellentétben nem egyedül akar mindent megoldani. Szerinte „az elmúlt féltucat év során az üzlet nem nőtt fel a lehetőségeihez” és „az egyre széttagoltabb online világban

A versenyek programjával kapcsolatban hozzátette, a futamokat is izgalmasabbá tudják tenni. Az eddigi találkozói során több problémás pontot is megjelöltek számára a paddockban dolgozók, például

a kiszámítható eredményekre, a bonyolult szabályokra, a mérnökök túlzott befolyására, és a drága, de halk motorokra panaszkodtak.

Carey ismét elmondta, "21 Super Bowlt" szeretne világszerte, és az első számú prioritásnak nevezte, hogy minden rendezvény olyan színvonalú legyen, mint Szingapúr, Mexikó vagy Abu-Dzabi.

15 éves lemaradás

Bár a Forma-1 a világ egyik legfejlettebb sportja, üzleti szempontból Carey lesújtó kritikát fogalmazott meg az állapotával kapcsolatban. A Telegraph-nak azt mondta, komolyan gondolta, amikor köszönetet mondott Ecclestone-nak azért, mert az egész életét a sport építésére fordította, de úgy véli, ő maga így is mindenfelé problémákba botlott, amikor megérkezett az F1-be.

A szponzorációs együttműködéseink egydimenziósak, a rendezvények fölött eljárt az idő, és a vendéglátás színvonala is legalább 15 éves lemaradásban van.”

Carey szerint alapvető gondok vannak az F1 döntéshozatali mechanizmusával is: „Átláthatónak kell lennie annak, amit teszünk, mert a döntéseinknek következményei vannak. Ez nem póker, ahol blöffölünk egymásnak. Most nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene ahhoz, hogy ez jó üzlet legyen.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!