Ecclestone-t lemondatták az F1 éléről

Forma-1, Bernie Ecclestone, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG,AUSTRIA,30.JUN.16 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, preview. Image shows Bernie Ecclestone. Photo: GEPA pictures/ Daniel Goetzhaber - For editorial use only. Image is free of charge.
Vágólapra másolva!
Ezt ő maga erősítette meg, hivatalosan kedden jelenthetik be. Többen foglalják el a helyét, köztük várhatóan Ross Brawn.

Az elmúlt napokban terjedő hírek hétfő este beigazolódtak, amikor Bernie Ecclestone maga erősítette meg, hogy a Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media leváltotta őt a sport vezérigazgatói posztjáról.

„Ma eltávolítottak – mondta a német Auto Motor und Sport-nak.

A helyemet Chase Carey vette át. Az új szerepemnek amolyan amerikai neve van. Tiszteletbeli elnök lettem, vagy mi – tette hozzá a rá jellemző fanyar humorral. – Most ez a pozícióm, csak nem tudom, mit jelent.”

Ecclestone-t leváltották az F1 éléről Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

Bár a 86 éves Ecclestone-nak már 2006 óta nincs többségi részesedése az F1-ben, az előző tulajdonos, a CVC Capital Partners meghagyta őt a világbajnoki sorozat élén, amelynek a mindennapi ügyeibe nem szólt bele.

A Libertynek azonban más elképzelései vannak, például nyitni akar az internetes felületek és a közösségi média felé,

márpedig ezt Ecclestone kitartóan ellenezte. Korábban úgy lehetett tudni, hogy azt szerették volna, ha még három évig marad, de ezek szerint mégsem ez a forgatókönyv valósul meg.

Ecclestone leváltását röviddel később a Liberty is megerősítette. A helyét valószínűleg nem egyetlen személy veszi majd át: míg a vezérigazgató az általa is említett Carey lesz, a legendás mérnök, Ross Brawn kapja a főszerepet a sportszakmai irányításban, a kereskedelmi ügyekkel és a marketinggel pedig az ESPN korábbi salesfőnöke, Sean Bratches fog foglalkozni.

Nem tudott beszállni az internetbe

Az F1 eddigi nagyura – aki a kilencvenhez közel is folyamatosan utazott, és maga tárgyalta le a szerződéseket a nagydíjak rendezéséről – azt mondta, „az irodában töltött napjaim mostantól csendesebbek lesznek.

Még mindig vannak barátaim a Forma-1-ben, és van elég pénzem is, hogy megengedhessek magamnak egy látogatást.”

Carey elismerően nyilatkozott arról, ahogy évtizedeken át irányította az F1-et. „Ez a sport neki köszönhetően lett az, ami, valamint a tehetséges vezetőknek, akiknek ő állt az élén, ezért mindig az F1-es család tagjának fogjuk tekinteni – mondta. – Bernie szerepe emeritus elnökként méltó a sportért tett fantasztikus erőfeszítéseihez, és hálás vagyok, amiért a meglátásaival és az iránymutatásaival a továbbiakban is segíteni fog minket abban, hogy minden érintett megelégedésére hosszú távon is biztosítsuk az F1 sikerét.”

Ecclestone azt nem hiszi, hogy az FIA Motorsport Világtanácsában (WMSC), amely ratifikálja a sport szervezésével kapcsolatos döntéseket, megtarthatja a helyét. „Kétlem – ismerte el. – Először azonban Jean Todttal (az FIA elnökével) kell beszélnem erről.”

Míg a sport tévés forradalmát ő vezényelte le, és lényegében pontosan ezzel sikerült biztosítania a pozícióját nagyjából negyven évvel ezelőtt,

Ecclestone a digitális korszakba nem tudta átvezetni a Forma-1-et.

Bár erre az amerikai mintákat behatóan ismerő Liberty Media alkalmasabb lehet, nekik is komoly kihívásokkal kell szembenézniük, ha biztosítani akarják a sorozat jövőjét, és új üzleti modellt próbálnak kialakítani.

Egyfelől megvonnák a nagy csapatoknak, mindenekelőtt a Ferrarinak alanyi jogon járó, de a kicsik által igazságtalannak tartott és a pályán zajló küzdelemre is negatív hatással lévő bónuszt, másfelől költségplafont vezetnének be, illetve növelnék az egy szezonban rendezett futamok számát, csakhogy mindhárom törekvésük máris ellenállásba ütközött.

Az F1-ből részesedést is ajánlottak az alakulatoknak, ám mivel beleszólást a sport stratégiai és üzleti ügyeibe nem, a csapatok köszönték szépen, nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!