Társoldalunk:
Hírlevél

Silverstone mindenképpen felmondja az F1-et

2017.01.19. 11:52

Brit lapértesülések szerint már biztos, hogy 2019-ben lesz az utolsó Brit Nagydíj a legendás pályán.

Silverstone tulajdonosa, a Brit Királyi Autóversenyzői Klub (BRDC) január elején kilátásba helyezte, hogy él a szerződésébe foglalt lehetőséggel, és az idei Brit Nagydíj előtt felmondja a Brit Nagydíj rendezését 2019 után. Bár a Forma-1-es futam megtartásának jogát 2026-ig biztosították maguknak, két évvel előre kihátrálhatnak a megállapodásból, és John Grant, a BRDC elnöke levélben már tájékoztatta is a tagságot, hogy ez a menedzsment szándéka.

A probléma abból ered, hogy az összes F1-es verseny közül gyakorlatilag csak a Német és a Brit Nagydíj nem kap állami támogatást, az utóbbi még a szűkebb régiója kormányzatától sem.

A magas jogdíjat pedig a pályák nem tudják önerőből kitermelni, mert a jegyárak nem biztosítanak rá elég fedezetet, így Silverstone az elmúlt öt év során 47,6 millió fontos veszteséget halmozott fel.

Az F1 2019 után elköltözhet Silverstone-bólForrás: AFP/Adrian Dennis

Ez a helyzet nem fenntartható. Noha a BRDC bízik benne, hogy mégiscsak kaphat némi állami támogatást, hiszen Silverstone az autósport Szilícium-völgyének számító Northamptonshire szívében van, a The Sun című brit bulvárnap értesülései szerint már végleg eldöntötték, hogy a Brit Nagydíjat 2019-ben fogják megrendezni utoljára.

Mindenképpen megszabadulnak az F1-es versenytől, aztán meglátják, mi történik a következő két évben

– idézik a forrásukat, aki a BRDC tagja. – A felmondási idő két év, úgyhogy muszáj most nyilatkozniuk. Nem is kérdés, hogy így fognak tenni, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a futamot."

Silverstone sporttörténeti jelentőségét mutatja, hogy 1950. május 13-án ott rendezték a legelső F1-es versenyt, és 1987 óta minden évben ez a pálya adott otthont a Brit Nagydíjnak. Amelyet elvileg átvehet egy másik helyszín; a legvalószínűbb jelölt Donington lehet, ahol legutóbb 1993-ban járt a világbajnoki sorozat mezőnye. A leicestershire-i létesítményt nemrég vette meg az egykori F1-es pilóta, Jonathan Palmer cége.

Bernie Ecclestone két alternatív helyszínről beszélt, de a versenyt tizenkét alkalommal vendégül látó Brands Hatch a fejlesztési tervek engedélyeztetésével kapcsolatos probléma miatt nem kerülhet szóba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!