Az F1 gyorsan megszabadulhat Ecclestone-tól

Forma-1, Bernie Ecclestone, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QC - JUNE 10: F1 supremo Bernie Ecclestone looks on in the paddock during practice for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 9, 2016 in Montreal, Canada. Dan Istitene/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az új tulajdonos, a Liberty Media eredetileg azt mondta neki, szeretnék, ha még legalább három évig maradna a sport vezetésében, de úgy tűnik, mégis hamar lecserélnék.

Bernie Ecclestone pozíciója a Forma-1 élén azóta kétséges, hogy a sportot megvásárolta egy új tulajdonos, a Liberty Media. Míg elődje, a CVC Capital Partners – amely még 2006-ban jutott hozzá az F1-hez – nem igazán szólt bele a sport napi ügymenetébe, hagyta, hogy Ecclestone a bejáratott módon irányítsa a világbajnoki sorozatot, az amerikai vállalatnak más elképzelései vannak.

Mindenekelőtt szeretnék közelebb vinni a sportot a közönséghez, és a korszellemmel összhangban jobban kihasználnák a digitális platformokat,

amitől Ecclestone üzleti okokra hivatkozva nagyrészt elzárkózott. 20-ról 25-re növelnék az egy szezonban rendezett nagydíjak számát is, bár ez nem ígérkezik egyszerű feladatnak, mert a csapatok már a jelenlegi számot is nagyobbnak tartják az ideálisnál, és a pályán is folyamatosan morzsolódnak le a magas jogdíjak és a csökkenő érdeklődés miatt.

Ecclestone napjai meg lehetnek számlálva az F1 élén Forrás: AFP/2016 Getty Images/Dan Istitene

A Liberty Media korábban azt mondta Ecclestone-nak, hogy szeretnék, ha még legalább három évig maradna, ám a Telegraph azt írja, miután szerdán tartott rendkívüli ülésén az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) is jóváhagyta a tulajdonosváltást, az F1 nagyurától rövid időn belül megszabadulnának.

A PA-nak nyilatkozva csütörtökön maga Ecclestone is elismerte, hogy a sorsa nem a saját kezében van, ugyanakkor azt állította: már a Liberty megjelenése előtt elkezdtek gondoskodni az utódlásáról, ami a korát tekintve – elvégre 86 éves – úgyis aktuálissá vált. „Ki kell várnunk, a cégnek mi a szándéka" – mondta.

„A kérdés már egyébként is időszerű volt. Mindenképpen össze kellett állítanunk egy tervezetet arra az esetre, ha nem leszek itt, hiszen bármikor meghalhatok, vagy ilyesmi. Már nagyban dolgoztunk rajta, amikor kiderült, hogy ezek az emberek valószínűleg megveszik a céget, ezért leálltunk, mert azt gondoltuk, ha övék lesz (az F1), úgyis ők döntik el, kit vagy mit akarnak."

Márpedig a Liberty a Telegraph szerint azt szeretné, ha a Forma-1 üzleti ügyeivel és kereskedelmi oldalával is valaki más foglalkozna Ecclestone helyett, és úgy tűnik, már a jelöltjük is megvan: Sean Bratches, az ESPN korábbi sales és marketing igazgatója.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!